Brazilië raamt groei mango-export op 8%

Brazilië raamt de groei van de export van mango's op 8%, ondanks bezorgdheid over logistieke uitdagingen om het fruit op tijd op de exportbestemmingen te krijgen. Hoewel het land het hele jaar door mango's levert, komt de aanvoer nu pas goed op gang en dat tot het einde van het jaar.

Vorig jaar exporteerde Brazilië 272.000 ton mango's voor ongeveer
€ 235 miljoen.

Volgens Jorge de Souza, projectmanager bij de Braziliaanse Vereniging van Fruittelers en -Exporteurs (Abrafrutas), wordt een zeer positief seizoen zonder grote problemen in de teelt verwacht. "Er zit een goede oogst aan te komen. In de eerste helft van het jaar hadden we wat ongewenste regen, maar het had weinig impact op de groei van de mango's. Over het algemeen verwachten we circa 30 ton per hectare te oogsten. We zien geen grote problemen opduiken in de teelt. In de tweede helft van het jaar oogsten en exporteren we het grootste deel van onze mango-oogst."

Ongeveer 90% van de Braziliaanse mangoteelt vindt plaats in het noordoosten van het land, rond Petrolina en Juazeiro. De twee grote mangoteeltregio's worden gescheiden door de rivier de San Francisco.

"We zijn alleen enorm bezorgd over de logistieke uitdagingen. Er blijft een tekort aan containers en schepen en de vrachttarieven zijn heel hoog. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor Brazilië of de mangosector, het is een wereldwijd probleem. Toch blijven we optimistisch, want de vraag lijkt goed. In het tweede semester gaan de consumenten in onze exportbestemmingen op zoek naar mango's. De uitdaging is om de verzendingen mogelijk te maken", legt de Souza uit.

Hij zegt dat het hopen wordt dat de wereldwijde scheepvaartcrisis snel zal verdwijnen. "Op korte termijn lijkt er geen oplossing in de maak voor de congestie van de havens. Onze belangrijkste markt is de EU. Daarvan gaat 70% naar Rotterdam en 30% naar andere havens zoals in Spanje en het VK. We verladen ook mango's naar de VS en enkele kleinere volumes naar Zuid-Korea en het Midden-Oosten. Onze exporteurs zijn positief gestemd, maar moeten veel tijd steken in het uitzoeken van de transportopties. Het probleem is de prijs. Uiteindelijk zullen we het transport wel kunnen regelen, maar tegen hoge prijzen."

"Helaas zijn klanten niet altijd bereid die hogere prijs te betalen, want overal ter wereld voelen consumenten de druk van de inflatie. Iedereen maakt zich grote zorgen over wat er met de wereldeconomie gaat gebeuren", besluit de Souza.

Voor meer informatie:
Jorge de Souza
Abrafrutas
Tel: +55 38999 628450 (Brazilië)
George.souza@frutasdobrazil.org  
www.abrafrutas.org  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven