Marktbericht Groothandelsmarkt Guangzhou - week 23: Zuid-Afrikaanse appelen aangekomen

Mei en juni zijn trage maanden op de groothandelsmarkt voor fruit in Guangzhou. Het aanbod is vrij klein, omdat sommige soorten fruit de markt verlaten terwijl andere nog maar net zijn binnengekomen. Deze week zijn de meeste verkoopcijfers stabiel en voor sommige soorten fruit verbeteren de omstandigheden langzaam.

Het verkoopseizoen voor importdruiven is bijna afgelopen. Het aanbod is klein, maar de prijs is stabiel. Nogal wat druivenhandelaren zeiden dat de binnenlandse Shine Muscat-druiven op het punt staan de markt over te nemen. De huidige prijs van importdruiven ligt rond de € 42,86 per karton en de prijzen voor binnenlandse Shine Muscat-druiven liggen tussen de € 7,14 en 28,57 per karton, afhankelijk van de kwaliteit. Het prijsvoordeel van binnenlandse druiven creëert een moeilijke markt voor importdruiven. (Foto: importdruiven)

De importappelen op de Guangzhou-markt zijn voornamelijk afkomstig uit Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland en Chili. De Zuid-Afrikaanse appelen zijn nog maar net op de markt. Er zijn Fuji appelen en Gala appelen. Een appelhandelaar zei dat de Zuid-Afrikaanse Fuji appelen voor €28,57 per karton worden verkocht, terwijl de Nieuw-Zeelandse appelen voor € 37,13 per karton worden verkocht. De prijs en de kwaliteit van de Zuid-Afrikaanse appelen zijn vergelijkbaar met die van de vorige seizoenen.

Het productverloop van Zuid-Afrikaanse en Nieuw-Zeelandse appelen is min of meer hetzelfde. De productbeweging van importsinaasappelen verbetert. Deze week zijn de importsinaasappelen uit de VS en Egypte zeer snel verladen. Een handelaar legde uit dat het aanbod onlangs was afgenomen, zodat de prijs omhoog ging en de productbeweging toenam. De grotere merken verkopen het best. (Foto: Zuid-Afrikaanse appelen)

Ander importfruit op de Guangzhou-markt zijn avocado's, kiwi's uit Nieuw-Zeeland, en kleine hoeveelheden rode peren uit Nieuw-Zeeland, kersen uit de VS en pruimen uit de VS. 

Wat binnenlands fruit betreft, is het aanbod van binnenlands steenfruit deze week aanzienlijk gestegen. Er is een toenemend aanbod van honingperziken en gele perziken, hoofdzakelijk uit Sichuan, met aanvullend aanbod uit Yunnan. Een handelaar wees erop dat perziken deze week bijzonder in trek zijn bij de klanten. De binnenlandse fruitmarkt wordt echter nog steeds gedomineerd door Shine Muscat-druiven en blauwe bessen.

Shine muskaatdruiven (links) en binnenlandse perziken (rechts)

De prijzen van Shine muskaatdruiven zijn afhankelijk van de kwaliteit van het product. De prijs van Shine Muscat druiven van topkwaliteit bedraagt ongeveer € 5,70 per 0,5 kg, terwijl druiven van middelmatige kwaliteit ongeveer € 4,27 kosten, en druiven van slechte kwaliteit slechts ongeveer € 2,85 kosten. Bovendien is de prijs van een doos afhankelijk van het gewicht. Er zijn kartons van 4 kg en kartons van 2,5 kg. Een handelaar legde uit dat Shine Muscat druiven van topkwaliteit het snelst gaan.

Amerikaanse "eagle egg" pruimen (links) en geel dragonfruit uit Hainan (rechts)

Binnenlandse blauwe bessen

Een groot aantal handelaren handelt in binnenlandse blauwe bessen uit Yunnan, maar het seizoen is bijna voorbij en de prijs daalt. De prijzen variëren tussen € 1,42-12,84 per karton, afhankelijk van de kwaliteit van het product. Ook blauwe bessen uit andere binnenlandse teeltgebieden komen geleidelijk op de markt. Een andere populaire fruit is de dragonfruit uit Hainan. De prijzen van dragonfruit zijn afhankelijk van de grootte van het fruit. De prijs van een karton met 8 stuks fruit bedraagt ongeveer € 31,37.

Vietnamees dragonfruit

Er is nog steeds een grote verscheidenheid aan geïmporteerd Zuidoost-Aziatisch fruit op de Guangzhou Markt, waaronder de altijd populaire durian. Er zijn veel kopers voor durian. Ander fruit is onder meer de Vietnamese dragonfruit. De prijs is de laatste dagen snel gestegen omdat het aanbod krimpt. Een handelaar zei dat de huidige prijs rond de € 35,65 per karton ligt, terwijl de prijs vorig jaar rond deze tijd slechts € 14,26 was. De prijs is meer dan verdubbeld in vergelijking met vorig jaar. De handelaar merkte op dat mei en juni de duurste maanden waren in de geschiedenis van dragonfruit.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven