Christian Kaufmann, directeur van Naturkost Schramm Import-Export:

"Zoete aardappelen zijn een standaardproduct geworden en vertonen zeer weinig prijsschommelingen"

"De teelt van zoete aardappelen wordt steeds populairder in Duitsland," zegt Christian Kaufmann, directeur van Naturkost Schramm Import-Export uit Appenweier. In de importhandel is te zien dat er nu meer vraag is naar Europese zoete aardappelen dan naar zoete aardappelen van overzee. "We halen onze zoete aardappelen uit de Andalusische steden Cádiz en Malaga, waarvan we circa tien pallets per week in alle formaten kunnen verkopen", aldus Christian. 

Zowel de prijzen als de vraag zijn stabiel gebleven vergeleken bij vorig jaar. "Zoete aardappelen zijn een standaardproduct geworden en vertonen als zodanig zeer weinig prijsschommelingen. Aan het begin van het seizoen zijn de prijzen nog wat hoog, maar in de loop van het seizoen dalen ze licht om vervolgens aan het einde van het seizoen weer te stijgen." 

Sinds twee à drie jaar kan Naturkost Schramm vrijwel het hele jaar door zoete aardappelen aanbieden, waarbij het seizoen meestal zeer vroeg begint met de nieuwe oogst uit de regio Malaga in juli/augustus. De laatste zoete aardappelen worden dan in november geoogst en tot juni/juli in bewaring gelegd. Er zijn geen kwantitatieve problemen, maar aan het einde van het seizoen zijn er wel kwaliteitsproblemen te verwachten.

Meer Europees aanbod op de markt
"Terwijl zoete aardappelen enkele jaren geleden nog overwegend uit landen zoals de VS of Zuid-Amerika geïmporteerd werden, is er inmiddels voldoende aanbod uit Europa, zodat er in heel Duitsland nu meer Europese zoete aardappelen verkocht worden", weet Christian.  "Het is inmiddels een goed ingeburgerd product bij de consumenten. Wij verkopen zoete aardappelen uitsluitend aan de biologische handel." Daarbij gaat het voornamelijk om het gangbare oranje ras Beauregard. "We proberen ook wel paarse en witte zoete aardappelrassen aan te bieden, maar de klanten zijn al te veel gewend aan het standaardras."

Dalende cijfers in de biologische sector
Hoewel er over het algemeen geen leveringsproblemen bij zijn producten zijn geweest, zijn er wel moeilijkheden met betrekking tot de prijzen. "De telers worden geconfronteerd met stijgende kosten voor verpakkingen, medewerkers, sociale premies, energie, enzovoort. De prijzen zouden in de gehele groenten- en fruitsector verhoogd moeten worden, maar dat is niet zomaar realiseerbaar." 

Bovendien heeft men met toenemende concurrentie in de biologische sector te kampen, terwijl tegelijkertijd de biomarkt in het algemeen lijkt te stagneren, of zelfs te krimpen, merkt Christian. "Zodra de producten iets duurder worden, wordt het nog moeilijker ze te verkopen, zelfs bij een hoogwaardige kwaliteit. De markt heeft al betere tijden gekend. De goede verkoopcijfers van tijdens de coronaperiode zijn voorbij", zegt Christian tot slot. 

Voor meer informatie:
Christian Kaufmann
Naturkost Schramm Import-Export GmbH
Industriestraße 5 a
D-77767 Appenweier, Duitsland
Tel: +49 (0) 7805 9668 20
info@schramm-naturkost.com 
www.schramm-naturkost.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven