Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Aardappelmarktrapport week 21/22:

'Het assortiment aan vroege aardappelen is uitgebreid'

Bij de vroege aardappelen breidde het assortiment zich uit, want de eerste Duitse Berber aardappelen vergezelden nu het ras Annabelle, dat sinds de voorgaande week aan wordt geboden. Het aanbod was nog klein, maar de vraag was goed, meldt de BLE. Door de toegenomen Duitse aanvoer moesten de handelaren de prijzen van de importen uit Cyprus en in het bijzonder uit Italië verlagen wanneer ze de vorming van grotere voorraden wilden voorkomen. De Marokkaanse Nicola kon in Berlijn kwalitatief gezien niet altijd overtuigen en werd daarom massaal goedkoper. Wat betreft consumptieaardappelen uit bewaring waren er hoofdzakelijk Duitse partijen beschikbaar. Het Franse aanbod had hierbij een aanvullend karakter. De vraag nam af en kon zonder problemen gedekt worden. Er werden maar zelden prijswijzigingen geregistreerd.


Bron: BLE, marktobservatie

Rheinland-Pfalz: lichte stijging van de vraag voor Hemelvaartsdag
De handel in consumptieaardappelen loopt rustig maar gestaag verder, met een lichte stijging van de vraag voor Hemelvaartsdag. Het assortiment wordt gedomineerd door vroege aardappelen uit het Middellandse Zeegebied, overwegend uit Egypte, Israël en Spanje. In de Pfalz is de verkoop van vroege aardappelen met losse schil al van start gegaan bij boerderijwinkels en op weekmarkten. De prijzen voor aardappelen uit bewering en vroege importaardappelen blijven op een stabiel niveau, aldus de Landwirtschaftskammer Rheinland-Pfalz.

Hessen: vaste instapprijzen boven het niveau van vorig jaar
Aan het einde van de lopende week zullen de verpakkers overstappen op importaardappelen, schrijft Landesbetrieb Landwirtschaft Hessen. Voor Spaanse aardappelen worden prijzen van circa 85 euro per 100 kg gevraagd. Duitse vroege aardappelen zullen naar verwachting over twee weken op grotere schaal aan worden geboden. Er worden zeer vaste instapprijzen boven het niveau van vorig jaar verwacht. Ondertussen is er nog steeds vraag naar aardappelen van de oude oogst tegen stabiele prijzen, de aardappelvoorraad van de oogst van 2021 neemt echter continu af. Alles bij elkaar is er sprake van een rustige vraag op de aardappelmarkt, niet in de laatste plaats vanwege een zwak aspergeseizoen. De regen in de afgelopen dagen heeft een positieve uitwerking op de gewassen op de akkers.

Schleswig-Holstein: grotere vraag vanuit de horeca
De verkoop van aardappelen van de oogst van 2021 loopt ten einde. Tot nu toe hebben de prijzen zich goed staande gehouden. Naar verwachting zullen er nog tot eind juni partijen van de oude oogst verkocht worden. Het aanbod aan geïmporteerde vroege aardappelen neemt langzaam maar gestaag toe. Inmiddels komen er ook grotere hoeveelheden uit Spanje. Duitse vroege aardappelen uit bedekte teelt worden via de directe verkoop en op weekmarkten verkocht. Er wordt al gediscussieerd over een mogelijke prijsontwikkeling. Terwijl de telers gezien de hogere teeltkosten aandringen op prijsverhogingen, ziet de handel hier minder speelruimte. Het aspergeseizoen heeft al laten zien dat de hoge kosten voor levensonderhoud weinig ruimte overlaten voor hogere uitgaven aan levensmiddelen. Momenteel is er echter een grotere vraag vanuit de horeca te zien, zo werden er voorraden voor Pinksteren ingeslagen. De recente regen heeft de groei van de gewassen op de akkers bovendien goed gedaan, meldt Landwirtschaftskammer Schleswig-Holstein

Publicatiedatum: