Arie Havelaar, Sawari Fresh International:

"Knoflook is wat zakkende in prijs en gember is de dip te boven gekomen"

Tholen - "Knoflook is wat zakkende in prijs", zegt Arie Havelaar van Sawari Fresh International, een specialist in knoflook en gember. "De ietwat dalende prijs van knoflook heeft misschien te maken met het feit dat de vrachtprijzen inmiddels wat zijn gezakt. Het grootste manco voor de knoflook is echter toch dat Spanje nog steeds te veel product heeft" "

Knoflook vooral uit Spanje en China
"Spanje is natuurlijk duurder dan China, maar steeds meer kopers schakelen over op Spaanse knoflook", gaat Arie verder. "Dan heb je ook nog het Egyptische aanbod, maar dat zijn dunnere teentjes en veel verse knoflook in het begin van het seizoen."

"De gedroogde knoflook zie je niet vaak in Nederland. Zelf haal ik geen product uit Egypte, al zie je, nu de export naar Rusland moeilijker gaat, wel dat de leveranciers ook hier hun waar proberen te slijten. Ook de Argentijnse volumes zijn beperkt bij ons. En Marokko, die moeten zelf product bijkopen in Spanje, het hele seizoen lang. Meestal is dat de B-kwaliteit."

Eind juni eerste binnenkomsten uit China
Volgens de importeur zou het areaal in China hetzelfde zijn gebleven, maar loopt de oogst door de kou zo’n 14 dagen vertraging op. "De communicatie daarover is wel wisselend en we kunnen er nu met de lockdowns natuurlijk niet naartoe om het met eigen ogen te bekijken. Toch wordt er ondanks de coronasituatie weer oude knoflook verladen. Eind juni/begin juli verwacht ik dan de eerste nieuwe binnenkomsten. Bovendien zit eigenlijk niemand erop te wachten om ze eerder binnen te trekken, want er zijn nog oude genoeg om te verkopen."

De prijs van gember ligt dan weer op het normale niveau na een immense dip in december en januari, weet Arie. "Gember wordt constant veel verladen. Ieder jaar komen zo’n 6.000 à 8.000 containers Europa binnen, waarvan 80 tot 90% via Nederland. Gember is echt in. Zelf importeerden wij 10 jaar terug 1 container om de 4 weken, nu zijn dat er 10 per week."

Stabiel, maar hoog niveau
Arie verwacht dat iedereen wat voorzichtiger zal zijn met het importeren van gember nu de vrachtprijzen vanuit Peru en Brazilië ongekende hoogten bereiken. "Die stijgen harder dan de tarieven voor vracht vanuit het Verre Oosten. Bij de nieuwe oogst vanuit Brazilië verwacht ik dan ook een eerder matige start. Peru en China zijn al bezig met het verladen. Vorig jaar was de interne kwaliteit niet altijd super, ook dat zal de verwachtingen wat temperen. We zitten op een stabiel, maar hoog niveau."

Teelt in Nederlandse kas
Verder startten Arie Havelaar en Sander Kleinjan 6 jaar geleden een test met lokaal geteelde gember in Portugal. De resultaten waren zo veelbelovend dat de twee partners vrijwel direct na het opstarten van Sawari investeerden in een project om gember te telen in lokale Nederlandse kassen. De eerste oogst (juni tot augustus 2021) bewees hun overtuiging dat het een product zou opleveren met een laag vezelgehalte en een pure smaak. "Inmiddels zijn we bezig met meerdere proeven met vier verschillende rassen. Hier hebben we gangbare, maar ook biologische teelt van gember. Onze belangrijkste drijfveer is om producten te maken die een echte meerwaarde hebben, ook in bewerkte vorm", aldus Arie. 

Sawari Fresh zet ook gembershotjes in de markt, als onderdeel van een ruimer aanbod convenience producten onder het merk Faia in samenwerking met Waterman Onions, Roussel Onions en Biesheuvel Garlic. "Dat doen we via onze webshop www.sawarifoods.com."

Voor meer informatie
Arie Havelaar
Sawari Fresh International 
+ 31 (180) 472 803
info@sawarifresh.com  
www.sawarifresh.com  


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven