Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Kees Havenaar (Frutas Luna):

"Eindsprint Spaans kasgroentenseizoen minder rooskleurig dan eerder dit jaar verwacht”

Tholen - "Is het geen Covid of Brexit die roet in het eten gooit, dan hebben we Poetin wel die de wereldmarkt dwarszit", verzucht Kees Havenaar van Frutas Luna uit het Spaanse Roquetas de Mar (Almería).


Kees Havenaar tussen de paprika's

"De handel verliep dit seizoen gewoon goed. De hele winter was de handel stabiel. Er waren geen gekke uitschieters naar boven of naar beneden en we konden gewoon lekker handel doen, met prijzen waar iedereen mee kon werken", vertelt de exporteur in Spanje. "Zo waren de hele winter de komkommers aan de prijs en dat gold eigenlijk ook wel voor de aubergines en courgettes. Er waren geen uitschieters naar 3 of 4 euro/kg, maar ze waren gewoon goed aan de prijs. Ook was de vraag naar mini-komkommers deze winter goed, alhoewel dat volledig afgezakt is sinds Nederland zelf komkommers heeft."

"Ook het seizoen voor de Spaanse tomaten - en zeker de trostomaten - verliep gewoon super. Dat is al zo'n drie maanden aan de gang. Er is veel vraag en er is een tekort aan aanvoer in de markt. Er zijn net niet genoeg Spaanse, en zeker geen Nederlandse of Belgische tomaten. Ze zijn niet belicht, de kosten zijn hoog, dus dat betekent dat de prijzen voor ons mooi zijn. We begonnen rond de 7 euro en ze staan nu al ruim een maand rond de 10/11 euro. Ik denk zelf dat dit nog één week tot hooguit tien dagen zal duren, en dan zal Nederland het overnemen. Cherrytomaten waren er gewoon niet, althans niet genoeg om daar de markt mee vol te zetten!"

"De vraag naar Palermo was wel een drama deze winter, daar vroeg echt niemand naar. Sinds tien dagen is er meer vraag, maar de planten zijn leeg, dus die blijven zeker duur totdat Nederland genoeg heeft om alles in te vullen. Maar deze periode was dus te kort om er het winterseizoen en het voorjaar goed mee te maken", constateert Kees. "De paprika's waren eigenlijk niet echt slecht, maar ook niet super. Als ik een cijfer moet geven zou ik zeggen 7-. In geel hebben we geen uitschieters gezien deze winter. De markt van groene paprika's is tot drie weken terug stabiel gebleven en schoot toen opeens omhoog. Met rode paprika's hebben we hier lang moeten wachten op prijzen rond de 1,30 euro voor de teler. Men probeerde het wel, maar werd gelijk weer teruggefloten, omdat de aanvoer dan weer toenam. Nu er de laatste weken toch weer wat minder op de markt kwam, ging de prijs naar de 1,30-1,35 euro en dat is zo gebleven."

En toen begon het....
"Maar toen begon het. Door de sancties van Rusland is er opeens een overschot aan product in Europa uit landen als Israël en Marokko. Dit maakt de eindsprint toch niet zo rooskleurig als het er twee maanden geleden voorstond. Door de hoge energieprijzen in Nederland hadden we in principe toch wat minder en latere aanvoer verwacht, maar nu er toch wat meer licht in Nederland is, is er toch ook meer Nederlands product beschikbaar. En daar komen dus die Marokkaanse en Israëlische paprika's nog eens bij. En Murcia begint over 3 weken al. Al met al is de situatie lastig, maar we gaan het zien.""En dan is er op het moment ook nog eens een transportcrisis gaande. Veel transporteurs kunnen niet meer vervoeren, omdat ze door de hoge brandstofprijzen simpelweg verlies draaien. Niemand weet hoe lang dit gaat duren", besluit Kees. "Frutas Luna is de winter zonder kleerscheuren doorgekomen, en we gaan het resterende deel ook goedmaken. We hebben de Covid overleefd, de onzekere Brexit, en wat er nu gaande is, daar zullen we ons er ook wel doorheen slaan! We leven intens mee met alle slachtoffers van de oorlog en hopen dat deze snel ten einde is!"

Voor meer informatie:
Kees Havenaar
Frutas Luna
Tel +34 950 178 653 
kees@frutasluna.com 
www.frutasluna.com 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven