Amerikaanse aardappelexport onverminderd sterk

In de periode van juli tot december 2021 lag de export van Amerikaanse aardappelen en aardappelproducten boven het niveau van dezelfde periode van het jaar daarvoor. In december was de export echter lager, hetgeen te maken had met logistieke beperkingen. 

Tussen juli en december 2021 nam de export van diepgevroren Amerikaanse aardappelproducten met 9% toe in vergelijking tot 2020, ondanks het feit dat de export in de maand december 12% lager was. Deze exportgroei werd aangejaagd door een toename van 41% in Canada, 24% in Midden-Amerika en 22% in Mexico, wat deels kan worden verklaard door het feit dat deze markten gemakkelijker bereikbaar waren. De export naar doelmarkten in Azië nam met 3% toe, aangevoerd door een toename van 85% van de export naar de Filipijnen. 

De Filipijnen werden hard geraakt door de Covid-19-pandemie, hetgeen in 2020 leidde tot een daling van de export, waardoor er in deze periode weer ruimte was voor herstel. De export naar Japan groeide met 6%, maar als gevolg van logistieke problemen en het krappe aanbod in de VS beperkten Japanse restaurantketens hun fritesverkoop. De export naar Korea daalde met 14% fors, evenals die naar Taiwan (-12%). Hoewel in beide landen de impact van Covid-19 beperkt was. Ondanks de goede vraag was er als gevolg van logistieke problemen en een krappe aanvoer sprake van een daling. Op beide markten beperkten restaurantketens hun fritesverkoop en schakelden zij over op alternatieve bronnen. 

De Amerikaanse export van gedroogde aardappelvlokken viel tegen vanwege een tekort aan arbeidskrachten en grondstoffen. De totale export werd getemperd door logistieke problemen en daalde met 9%. In december vertoonde deze enige verbetering en bleef de daling beperkt tot 6%. Op alle markten in Azië was sprake van een daling, met uitzondering van Korea (+83%) en Taiwan (+27%). In Japan, de grootste markt, bedroeg de daling 26%. Zowel in Mexico als in Canada, eveneens twee grote markten, was sprake van een daling van respectievelijk 3% en 10%. 

De Amerikaanse export van verse aardappelen, waaronder consumptie-, bewaar- en industrieaardappelen, was sterk. In totaal nam de export met 16% toe onder invloed van een groei van 23% van de export naar Canada, dat veruit de voornaamste markt is, en een groei van 20% van de export naar Mexico. In december liet de export naar Canada echter wel een daling van 10% zien. 

De export naar Midden-Amerika groeide met 37% en werd aangejaagd door een stijging van 104% van de export naar de Dominicaanse Republiek. De export naar Azië vertoonde een wisselend beeld, waarbij de export naar Taiwan, de belangrijkste markt, met 19% daalde, omdat exporteurs minder interesse hebben in de export naar deze markt vanwege problemen met geweigerde producten. De export naar de Filipijnen en Thailand daalde met respectievelijk 20% en 43% als gevolg van felle concurrentie met goedkope aardappelen uit China. De export van chipsaardappelen naar Japan groeide met 285%, hetgeen te danken is aan de slechte aardappeloogst op het eiland Hokkaido en het feit dat Amerikaanse chipsaardappelen in toenemende mate jaarrond beschikbaar zijn. 

Voor meer informatie: 
Potatoes USA
3675 Wynkoop Street
Denver, CO 80216, VS
Tel: +1 303 369 7783
Media@PotatoesUSA.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven