Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Overzeese vraag naar Indonesische mangosteen blijft sterk"

In januari is de nieuwe oogst van mangosteen in Indonesië van start gegaan. Hoewel de afzet op de binnenlandse markt een neerwaartse trend vertoont als gevolg van de coronasituatie in Indonesië, blijft de vraag vanuit China, Dubai en Frankrijk sterk.

Stevan Budi is de algemeen directeur van Frozen Fruits, een Indonesisch bedrijf dat fruit teelt en exporteert. Het bedrijf teelt mangosteen op 3.600 hectare in Tasikmalaya en Banyuwangi. "In Indonesië wordt mangosteen in twee seizoenen geoogst, van januari tot en met maart en in november en december. De afgelopen maanden waren de weersomstandigheden in het teeltgebied niet erg stabiel. Soms hadden we in één week dagen met zware regenval gevolgd door dagen met extreem hoge temperaturen. Maar de weersveranderingen hadden niet veel invloed op de kwaliteit van het fruit, wel op de oogstopbrengst. Die daalde licht in vergelijking met het voorgaande jaar."

Frozen Fruits is dit jaar nog maar net begonnen met het telen en afzetten van mangosteen. Het merendeel wordt verkocht aan Indonesische supermarkten. "In februari zijn de coronabesmettingen weer opgeflakkerd in Indonesië en tot op zekere hoogte heeft dit onze activiteiten beïnvloed. We hebben iets minder bestellingen van de binnenlandse markt en de vraag is gedaald ten opzichte van vorige maand."

Naast de binnenlandse markt exporteert het bedrijf het fruit ook naar China, Dubai en Frankrijk. "Sinds februari is de marktvraag gestegen en krijgen we meer orders van overzeese markten. Een grotere vraag trekt ook de prijs omhoog. Op dit moment ligt de FOB-prijs rond de
€ 10,50 per doos van 10 kg."

Over de krappe containercapaciteit zegt Stevan: "We hebben de afgelopen maand een licht dalende trend voor de kosten van zeevracht gezien, maar over het algemeen zijn de tarieven nog vrij hoog. Soms moeten we de last van deze extra kosten delen met de klant."

Naast verse mangosteen exporteert het bedrijf ook verse ananas en diepgevroren ananas.

Voor meer informatie:
Stevan Budi
Frozen Fruits
frozensfruits2016@gmail.com