Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Reemoon introduceert intelligente sorteersystemen in pakstations

Reemoon is een naam die steeds bekender in de oren klinkt bij de managers van Zuid-Afrikaanse pakstations. Het Zuid-Afrikaanse kantoor van dit Chinese bedrijf vierde onlangs zijn vijfde verjaardag.

De Zuid-Afrikaanse activiteiten van Remoon worden gerund vanuit Tzaneen en staan onder leiding van Gerard Meyer. Gerard was er vanaf het eerste begin bij toen het Chinese bedrijf de Zuid-Afrikaanse markt betrad. Hij is sinds midden jaren tachtig werkzaam in de citrusindustrie, eerst als consulent bij het toenmalige Outspan (voorloper van Citrus Research International) en later acht jaar als manager van een citruspakstation.

Early adopters van de Fruscan S7
Reemoon heeft zijn software doorontwikkeld en uitgerust met totaal nieuwe camera's. Dat resulteerde in de Fruscan S7. De eerste Fruscan-lijn ter wereld is zojuist geïnstalleerd in het pakstation van Ambrosia in Hoedspruit, waar het grootste deel van het jaar citroenen worden verpakt.

State of the art technologie in actie in het pakstation van Ambrosia in Hoedspruit (foto's geleverd door Reemoon)

"Wat we nu met de camera kunnen zien, is veel gedetailleerder dan in het verleden", vertelt Gerard, sales en aftersales manager van Reemoon Zuid-Afrika. "Met het oude systeem keken we naar een deel van het oppervlak dat bedekt was met vlekken, maar dit systeem kan elke vlek onderscheiden. Bij citrus maakt de machine bijvoorbeeld een onderscheid tussen trips, wolluizen of vlekken door windschade. Als je merkt dat een bepaald probleem vaker voorkomt, kan de camera speciaal op dat ongedierte worden scherpgesteld."

Vroeger was het moeilijk om lichte vlekken op donkergroene citroenen op te merken, merkt Gerard op. Bij Fruscan zijn die vlekken nu glashelder te zien.

"Het grote pluspunt is Reemoon zelf. Ik ben zo dankbaar dat ze naar Zuid-Afrika zijn gekomen", zegt Gert Bezuidenhout, de eigenaar van Ambrosia waar de Fruscan S7E is geïnstalleerd. "Ik krijg continu ondersteuning en ze staan steeds klaar wanneer ik een vraag, een behoefte of een probleem heb. Het voelt eigenlijk alsof ze voor mij werken. Daarnaast is Reemoon ook goedkoper dan de andere machines op de markt. Volgens mij moet je er niet aan twijfelen om voor Reemoon te kiezen."

Reemoon gaat dezelfde technologie installeren in een appelverpakkingslijn in Bethlehem, in de provincie Vrijstaat, waar het nieuwe Royal Gala-seizoen nu begint. "Vroeger leverde optische sortering van tweekleurige appelen vaak problemen op," zegt Gerard. "Het dominante rood werd door de camera herkend als een kleur, terwijl de secundaire gele strepen werden geïnterpreteerd als vlekken of defecten."

"Dit opent voor ons veel perspectieven in de appelsector", stelt hij. "We kunnen de camera instellen om een onderscheid te maken tussen zeven verschillende kleuren. Zo worden de diverse kleuren niet meer verward met problematische vlekken."

De sorteermachine pikt er ook de appelen uit met binnenrot die direct naar de sapverwerker worden gestuurd.

Geen verlof voor Reemoon-technici terwijl de pakstations draaien
"We luisteren steeds naar onze klanten en als ze een probleem hebben, treden we proactief op en lossen we het meteen op", legt Gerard uit. "In ons pand in Tzaneen hebben we alle onderdelen liggen, dus pakstations verliezen geen tijd als er iets stuk gaat."

Er is altijd minimaal één monteur en één verkoper stand-by. Reemoon heeft ook technici over het hele land. Onlangs heeft de machineleverancier een kantoor geopend in Citrusdal en nu is het bedrijf op zoek naar een technicus om Reemoon in de Oost-Kaap te vertegenwoordigen.


De technici zijn gecertificeerde elektriciens en alle contact met de klanten gebeurt in het Engels en Afrikaans. Een Reemoon-gebruiker moet dus niet rechtstreeks met de fabriek communiceren.

"We doen alles en we kunnen ook alles", benadrukt hij. "Als je ons belt, praat je met een Zuid-Afrikaan. En we gaan niet met verlof terwijl het pakstation draait. Dat is ons unique selling point. We maken geen gebruik van onderaannemers."

Tijdens de verpakkingsperiode belt het bedrijf elk pakstation met een Reemoon-installatie eenmaal per maand om te checken of alles goed gaat. De garantie ligt tussen een jaar en twee jaar, afhankelijk van het pakstation.

Reemoon sponsort de workshops en het tweejaarlijkse symposium van Citrus Research International. Hun demoversie wordt meegenomen naar het CRI-symposium wanneer het niet wordt ingehuurd door citrusverpakkers in de Kaap of door Westfalia voor het verpakken van avocado's in Mpumalanga.


R&D
Optische sorteertechnologie wordt voortdurend verbeterd en geüpgraded met een aantal interessante nieuwe ontwikkelingen op komst. "We werken heel hard samen met andere spelers in de sector aan nieuwe ontwikkelingen", voegt hij eraan toe.

Gezien de enorme volumegroei in citrus en het overaanbod op de markt, zoeken fruittelers steeds vaker naar manieren om zich te onderscheiden en hogere prijzen te behalen. Zo biedt Reemoon nu ook een systeem waarmee het Brix-niveau van elke individuele vrucht kan worden bepaald.



Voor meer informatie:
Gerard Meyer
Reemoon
Tel: +86 182 7070 6759 (China)
Tel: +27 81 806 5860 (Zuid-Afrika)
overseas@reemooon.com.cn
gerard@reemoonsa.co.za
www.facebook.com/ReemoonSA

Publicatiedatum: