Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Lilian Jebet, Riziki Fresh (Kenia):

"We willen onze avocadoteelt de komende drie jaar verviervoudigen"

Het Keniaanse avocadoseizoen begint rond half februari met de oogst van de eerste greenskins. Van half maart tot en met november worden er Hass-avocado’s op de markt gebracht. Dit seizoen heeft Kenia het voordeel van een tweede oogst voor zowel Hass als Fuerte van eind november 2021 tot eind januari 2022.

De Horticultural Crops Directorate (HCD) is tijdens deze extra periode zeer streng wat betreft de keuring van het exportfruit om ervoor te zorgen dat enkel de beste kwaliteit verladen wordt. De HCD verbiedt de export na 30 januari 2022. Volgens Josphat Munyao van de Keniaanse avocado-exporteur Riziki Fresh wordt op 15 februari een evaluatie verwacht voor de opening van het nieuwe seizoen. De toezichthouder zit daarvoor rond de tafel met meerdere belanghebbende partijen uit de sector.

Riziki Fresh exporteert avocado's naar Nederland, Frankrijk, Rusland, Oekraïne, Polen, VAE en Turkije. 80% van de Hass-avocado’s gaat naar Nederland en Frankrijk, terwijl Turkije en de VAE alleen Fuerte afnemen. Rusland en Oekraïne importeren zowel Hass als Fuerte, met een voorkeur voor greenskins. Kenia hoopt dit jaar ook voor het eerst avocado’s naar China te kunnen zenden.

"We zouden graag uitbreiden naar nieuwe markten, want we hebben de capaciteit. Wereldwijd is de vraag naar hoogwaardige avocado's groot vanwege de gezondheidsvoordelen van dit fruit. Ons bedrijf wil inspelen op deze behoefte", zegt Josphat.

Riziki Fresh verwacht in 2022 ongeveer 150 containers te verschepen. "We hebben geïnvesteerd in een nieuwe verwerkingsmachine en een koelcel om ervoor te zorgen dat we grotere volumes en de juiste kwaliteit naar onze overzeese klanten kunnen verzenden."

Riziki Fresh heeft eigen boomgaarden en betrekt ook volumes van een 800-tal kleine en middelgrote telers, zodat het in totaal 9 maanden per jaar avocado kan leveren.

"We verwachten onze afzet de komende drie jaar te verviervoudigen door te investeren in personeel, areaal en installaties in ons pakstation."

Voor meer informatie:
Josphat Munyao
Riziki Fresh
Tel: +254 723 224444  
munyao@rizikifresh.co.ke  
www.rizikifresh.co.ke  

Publicatiedatum: