Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Rudi Richards - South African Fruit Juice Association

Zuid-Afrikaanse exporteurs van citroensap verbaasd over beschuldiging van dumping door VS

De Zuid-Afrikaanse citroensapindustrie kreeg op 6 januari bericht dat de Californische citrussapproducent Venture Coastal een klacht bij de Amerikaanse regering heeft ingediend, waarin de producent de invoering van antidumpingheffingen op citroensapconcentraat uit Brazilië en Zuid-Afrika eist. Het verzoek heeft geen betrekking op verse citroenen. 

Rechts: een kist met citroenen voor de verwerking

Amerikaanse citroensap-producenten eisten in het verleden invoering van soortgelijke maatregelen voor citroensapconcentraat uit Argentinië en Mexico.

"Hoewel dit voor ons als een volslagen verrassing komt, zullen we onze volledige medewerking aan de Amerikaanse autoriteiten verlenen," zegt Rudi Richards, algemeen directeur van de South African Fruit Juice Association. 

"Wij dumpen geen producten en zien er ook het nut niet van in om producten onder kostprijs af te zetten, omdat dit niets oplevert. Ons doel is het onderhandelen van de best mogelijke prijzen."

Nog voor het einde van deze week dient de Zuid-Afrikaanse sector gegevens te verstrekken over de export van citroensapconcentraat naar de VS van de afgelopen jaren. De Amerikaanse markt is veel kleiner voor Zuid-Afrikaans citroensapconcentraat dan de binnenlandse markt en Europa, haar voornaamste exportmarkt.  

In het verzoek van Ventura Coastal worden de Zuid-Afrikaanse verwerkers Cape Fruit Processors en Venco Fruit Processors genoemd als bedrijven die onderdeel uit zullen maken van het onderzoek. 

VS: een kleine maar aantrekkelijke markt voor de export van Zuid-Afrikaans citroensapconcentraat 
“Zuid-Afrika is geen grote speler op de Amerikaanse markt en mede daarom verbazen we ons over deze beschuldiging. De waarde van onze export bedraagt niet meer dan €8,7 mln, wat overeenkomt met een aandeel van hoogstens 10% in de Amerikaanse markt voor citroensapconcentraat."

Hij merkt op dat de VS een aantrekkelijke exportmarkt voor citroensapconcentraat is, maar dat de kansen op deze markt zullen verdampen wanneer er antidumpingheffingen worden ingevoerd (er wordt een percentage van 128% genoemd). Momenteel geldt er een laag tarief voor Zuid-Afrikaans citroensapconcentraat dankzij de AGOA Act waardoor Zuid-Afrika als handelspartner profiteert van een voorkeursbehandeling.

Anderen binnen de citrussector opperen dat een mogelijke verklaring voor de aanklacht schuilt in het feit dat de productiekosten voor citroensapconcentraat in Zuid-Afrika veel lager zijn dan in de VS. Richards zegt dat de omstandigheden in Zuid-Afrika in dit opzicht totaal anders zijn dan in Brazilië, 's werelds grootste producent van sinaasappelsap. 

"Als je kijkt naar de duur van antidumpingprocessen dan bereiden we ons voor op een langdurig traject," zegt hij. Sommige Zuid-Afrikaanse citroensapproducenten hebben al laten weten dat de juridische kosten hun inkomsten uit de export van concentraat naar de VS ruim zullen overtreffen. 

Voor meer informatie: 
Rudi Richards
South African Fruit Juice Association
rudi@safja.co.za
www.safja.co.za

Publicatiedatum: