Brexit biedt kansen voor Marokkaans fruit

Marokko gaat 600.000 ton meer citrus exporteren

De Marokkaanse Interprofessionele Citrusfederatie (Maroc Citrus) voorziet dat de citrusexport van het Maghrebland dit seizoen met 15 tot 20% zal toenemen, wat neerkomt op een vermeerdering van de export met 600.000 à 650.000 ton in vergelijking met vorig seizoen. En het lijkt erop dat de Marokkaanse handelaren deze toename willen realiseren in één specifiek land: het Verenigd Koninkrijk.

"Het feit dat het VK niet langer deel uitmaakt van de Europese markt, waarmee we een belangrijke handelsovereenkomst hadden, biedt ons een nieuw scenario vol kansen", zegt El Mehdi El Alami, directeur Promotie en Ontwikkeling van het Marokkaanse Agentschap voor Buitenlandse Handel (Morocco Foodex).

Nieuwe maritieme lijn
Het bedrijf United Seaways heeft zojuist een nieuwe maritieme verbinding gelanceerd tussen de haven van Tanger en die van Pole, in Dorset, om verse producten gekoeld te vervoeren. De lijn is een uitstekende kans voor de Marokkaanse groenten en fruit om een sterkere positie in te nemen op de Britse markt na Brexit, want de route verkort de reistijd en omzeilt de controles aan de grens met de Europese Unie. Er is een wekelijkse afvaart op deze route. 

Hiermee kan Marokkaans citrus een voetje voor hebben op het Spaanse product op de Britse markt, van oudsher een van de meest belangrijkste markten voor de Valenciaanse sector.

Daartegenover staat dat de Amerikaanse markt duurder kan worden voor Marokkaans fruit vanwege de hogere vrachtkosten, zo zei M'Hammed Loultiti, de voorzitter van Maroc Citrus, in de lokale media.

De toename van de Marokkaanse citrusexport, ingegeven door een stijging van de oogstvolumes met zo’n 5,5% (raming van de wereldcitruslobby op basis van de 135.000 door Maroc Citrus gerapporteerde hectares) zou ook in Europa zware concurrentie kunnen worden voor het Valenciaanse citrus, zeker nu de oogst wat vertraging oploopt.

Bron: castellonplaza.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.