Patricia Antón, Cultivar (Spanje):

"Op dit moment wijst alles op een tekort aan ananas voor de Kerstperiode"

De Kerstperiode komt steeds dichterbij en dat betekent traditioneel een verhoging van de consumptie van ananas. Dit fruit heeft immers ontstekingsremmende eigenschappen en helpt bij de goede vertering van de voor die feestperiode typisch overvloedige maaltijden. Een kleine domper op de feestvreugde wordt de hoogstwaarschijnlijk beperkte beschikbaarheid van dit exotische fruit in de komende weken.

"Tot voor kort hadden we geen logistieke problemen met de aanvoer, maar we zijn al twee of drie weken bezig met het lossen in alternatieve havens om de moeilijkheden bij de distributie het hoofd te bieden", zegt Patricia Antón, verantwoordelijke voor de aan- en verkoop van ananas bij het Spaanse Cultivar.

"Op dit moment wijst alles op een tekort aan ananas voor de Kerstperiode. Er zijn niet alleen problemen bij het huren van vliegtuig- en scheepsruimte, maar er is ook een gebrek aan verpakkingsmateriaal in de herkomstlanden", zegt ze. "Er is fruit beschikbaar, maar er zijn niet genoeg verpakkingen. Het tekort zal dus niet beperkt blijven tot ananas, maar ook andere producten treffen. Het wordt nog even afwachten welke volumes er onze kant zullen opkomen."

Momenteel importeert het bedrijf alle ananas uit Costa Rica, maar het is wel van plan om voor Kerstmis ook ananas uit Panama in te vliegen. "Op dit moment proberen we te diversifiëren en zoeken we naar fruit van verschillende herkomstlanden om het risico op tekorten te minimaliseren", legt Patricia Antón uit.

Ondertussen blijft de populariteit van groene ananas in Spanje afnemen, ten voordele van ananas met meer kleur. "Sinds enige tijd zijn de afzet en de prijs van groene ananas aan het dalen, ten gunste van ananas met meer kleur, die marktaandeel blijft winnen. De prijzen voor ananas met een aantrekkelijkere kleur stijgen en blijven ook hoog, zeker in de retail."

De hoeveelheden ingevlogen ananas zijn vooral sinds het begin van de pandemie gedaald, aldus Patricia Antón. "De lagere beschikbaarheid van vluchten en de voortdurende stijging van de vliegtuigtarieven hebben geleid tot een aanzienlijke daling van de volumes. De groei die we sinds 2019 ervaren hebben, is tot een einde gekomen."

Voor meer informatie:
Patricia Antón
Cultivar
Longitudinal 9, nº 30
08040 Barcelona (Spanje)
+34 911 44 10 80 
patricia.anton@cultivar.net
www.cultivar.net 
www.exoticapremiumfrutas.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven