Sascha Wietbrauk, Tenrit Foodtec Maschinenbau

De winnaar van de Innovation Award presenteert zijn machine op expoSE en expoDirekt

Dit jaar ontving het wereldwijd vertegenwoordigde het Duitse Tenrit Foodtec Maschinenbau de Innovation Award van de Vereniging van Zuid-Duitse Asperge- en Aardbeientelers. Sascha Wietbrauk sprak met ons over de machine waarmee Tenrit de prijs won en die dit jaar op de expoSE en expoDirekt te zien zal zijn.


Verkoopdirecteur Sascha Wietbrauk (links) en bedrijfsleider Carl Philipp Tenge-Rietberg

Bekroond, uniek modulair model
"Wij zijn specialisten in de verwerking van asperges, met name op het gebied van schillen, snijden en verpakken. Vorig seizoen hebben wij ons nieuwste model van aspergeschilmachines gelanceerd. Hier bieden we een modulair systeem waarbij de machine kan worden aangepast aan de individuele wensen van onze klanten," zegt Sascha Wietbrauk.

"Het systeem is uitgebreid met het Tenrit Solo A Green model. Het bijzondere hieraan is dat zowel witte als groene asperges kunnen worden geschild. Tot nu toe was er geen machine op de markt die beide soorten kon schillen. De machine kan worden omgeschakeld door eenvoudig op een knop te drukken. Hoewel het areaal voor groene asperges nog steeds aanzienlijk kleiner is dan dat voor witte asperges, wordt het steeds belangrijker. Net als onze klanten hebben ook wij deze trend gevolgd."


Tenrit Solo A Green

Uitverkochte machines
"Het is in de directe marketing dat de kracht van het bedrijf en onze schilmachines ligt," zegt Wietbrauk. Deze sector omvat landbouwers, handelaren in groenten en fruit en handelaren in levensmiddelen. "Ondanks Corona waren onze machines dit jaar uitverkocht, net als vorig jaar. Vooral in het eerste coronajaar was er onzekerheid op de markt. Achteraf gezien hebben vooral direct marketeers de coronacrisis goed doorstaan. Daarop voortbouwend zitten we in de planning en productie voor het komende seizoen."

Groene asperges, direct marketing en kant-en-klare producten populair
Wietbrauk vertelde verder dat Tenrit ook in de industrie een toenemende belangstelling ziet voor de teelt en afzet van groene asperges. Wietbrauk: "Zelfs telers of handelaren die in het verleden normaal geen asperges aanboden, nemen nu groene asperges op in hun assortiment. Groene asperges zijn vooral interessant voor de jonge, opkomende generatie, omdat ze flexibeler kunnen worden gebruikt dan witte asperges, bijvoorbeeld op de grill, in salades, enz." Maar ook kant-en-klare producten worden steeds populairder. "De vraag in zowel de convenience- als de verwerkte verssector is sterk gestegen," zei hij. "Onze schilmachines zijn nu in steeds meer supermarkten in heel Duitsland te vinden."

Goed voorbereid op langere levertijden
Tenrit heeft geen last van stijgende vrachtkosten omdat het materiaal lokaal wordt ingekocht. De materiaalkosten zouden nu echter merkbaarder zijn. "Vooral voor roestvrij staal, dat wij nodig hebben voor verwerking of productie, is de prijs intussen verdubbeld. Maar we hadden al op tijd voorraden ingeslagen. Wij produceren voornamelijk in Duitsland."

Tenrit houdt zich vooral bezig met de verwerking van asperges en groenten in Duitsland. Tenrit is ook sterk aanwezig in het buitenland, maar met een lagere omzet in vergelijking met haar aanwezigheid in de DACH-regio. "De levertijden voor geïnstalleerde materialen en onderdelen worden langer. Wij hebben echter tijdig voorraden aangelegd van cruciale onderdelen. Wij zijn goed voorbereid omdat wij verstandig, schoon en met aanzienlijk meer buffer plannen. Aangezien wij sterk seizoensgebonden zijn, oriënteren wij ons aan de respectieve behoeften van de klanten in het seizoen. Buiten het seizoen concentreren we ons op de productie en de planning voor het komende seizoen," zegt Wietbrauk.

Wat expoSE/expoDirekt betreft, kijken Wietbrauk en zijn collega's er vooral naar uit om weer persoonlijk met klanten in contact te komen en veel gesprekken met hen en met marktgenoten te voeren. "Het is voor ons vooral belangrijk om te laten zien dat we met de tijd en met de trends meegaan. Dit wordt onderstreept door de Innovation Award die we dit jaar hebben ontvangen en waar we bijzonder trots op zijn."

Bezoek het bedrijf op expoSE in hal 2, stand K12.

Voor meer informatie:
Sascha Wietbrauk
Tenrit Foodtec Maschinenbau GmbH
Tenge-Rietberg-Straße 104
33758 Schloß Holte-Stukenbrock, Duitsland
+49 (0)5207 89 540
foodtec@tenrit.com 
www.tenrit.com  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven