De Zwitserse telers van zoete aardappelen hebben het momenteel moeilijk en daar is met name het weer debet aan. De telers van de coöperatie Batati klagen dan ook steen en been: "De zoete aardappelen werden gedeeltelijk met 2-3 weken vertraging geplant, aangezien de grond in de eerste plantweken niet berijdbaar was door het natte weer eind mei. De naar verhouding koele en vooral zeer natte zomer vertraagde de ontwikkeling van deze warmteminnende planten verder", kijkt directeur Simon van der Veer terug.
Verse knollen uit Zwitserse teelt / T. Jaworr.
Daar komen nog de buitengewone hagelbuien op 28 juni 2021 bij, waar 30% van de zoete aardappelarealen door getroffen werd. De hagel heeft volgens Simon deels tot enorme bladschade geleid, waardoor de planten eerst nieuwe bladeren moesten vormen om verder te kunnen groeien. "Dit samenspel leidde ertoe dat de verkoopstart pas half oktober plaatsvond, circa vier weken later dan in een 'normaal' jaar. Tegelijkertijd moeten we op enkele akkers van deels grotere oogstverliezen uitgaan. Het aantal knollen per plant en de kwaliteit zijn goed, het knolgewicht daarentegen eerder benedengemiddeld. In z'n totaliteit valt de oogst teleurstellend uit, maar gezien het weer dat we gehad hebben is dat niet verwonderlijk."
De bewaring en verwerking bij de in 2020 in gebruik genomen standplaats in Fräschels heeft zich meer dan bewezen, aldus Simon. "Dankzij moderne magazijnen en korte afstanden kan er efficiënt gewerkt worden. Helaas is het wel zo dat we vanwege het weer voor het tweede jaar op rij de capaciteit niet volledig kunnen benutten."
Tijdens het rooien / T. Jaworr.
Vestiging op de vers- en industriemarkt
Nieuwe zoete aardappelproducten zal de in 2014 opgerichte coöperatie momenteel nauwelijks ontwikkelen. "De ervaring leert dat zoete aardappelen voor de retail en deels voor de industriële verwerking, in het bijzonder groot uitvallende exemplaren, gewild zijn. De afzet van kleine zoete aardappelen en zoete aardappelen klasse II is daarentegen maar beperkt. Verwerkte producten zijn lekker en innovatief, maar tot nu toe is het Batati niet gelukt om deze succesvol in de handel te lanceren. Het grootste struikelblok is daarbij steeds weer de prijs. Hierdoor wordt ook een expansie naar buurlanden niet in overweging genomen. Onder Zwitserse omstandigheden geproduceerde landbouwgoederen komen om prijstechnische redenen überhaupt nauwelijks op de exportmarkt terecht."
Een blik op het logistieke proces / Foto: T. Jaworr.
Oogst van dit jaar loopt ten einde
De laatste circa 6 hectare aan zoete aardappelen moet nu nog geoogst worden, daarna volgt de verkoop hiervan en van de voorraad die in bewaring ligt. "Tegelijkertijd loopt de planning voor het jaar 2022 en we hopen dat dat een zoete aardappeljaar zal worden dat de geschiedenisboeken in gaat – met volle kratten en een goede kwaliteit", zegt Simon tot slot.
Voor meer informatie:
Christian Hurni & Simon van der Veer
Batati Süsskartoffeln GmbH
Berg 50
3284 Fräschels, Zwitserland
+41 79 224 60 04
[email protected]
www.batati.ch
www.facebook.com/Batati.ch