Oogst van Champion, Golden, Jonaprince en Red Delicious gaat deze week van start

"Goede overzeese vraag naar Poolse Gala-appelen"

Het zijn goede tijden voor Poolse Gala-appelen, zo laat een Poolse exporteur weten. Dit heeft onder meer te maken met de kleuring van de appelen. Veel appelen zijn nog niet geplukt, maar deze week zal de oogst van verschillende andere rassen ook van start gaan. De prijzen zijn hoger dan aan het einde van het voorgaande seizoen. De exporteur hoopt echter wel dat de prijzen gedurende het seizoen stabiel blijven. 

Emilia Lewandowska, officemanager bij de Poolse appelexporteur Fruit-Group (op foto rechts), vertelt dat het seizoen erg goed is begonnen. "We zien een sterke vraag naar Poolse appelen vanuit overzeese markten dit seizoen. We zijn in september met de export begonnen. Dit was wat eerder dan normaal, aangezien onze export andere jaren in oktober pas goed op gang kwam. De kwaliteit van Poolse Gala-appelen is dit seizoen zeer goed. De appelen zijn intens rood van kleur en dit is te danken aan de uitmuntende weersomstandigheden die we hadden. De maten zijn dit jaar ook goed, niet te klein, maar mooi gemiddeld. Ik heb het gevoel dat het een zeer goed jaar voor de export van Poolse Gala-appelen gaat worden!

De export van Gala-appelen naar landen in Europa is al begonnen. Lewandowska zegt dat er binnenkort meer rassen beschikbaar zullen zijn, waarvan de oogst weldra van start gaat. "We zijn begonnen met de export naar Frankrijk, Duitsland en Tsjechië. Het Europese oogstseizoen is nog niet voorbij en de export zal zich dus de komende maand verder ontwikkelen. Momenteel zijn nog niet alle rassen leverbaa,r omdat deze nog geplukt worden. Deze week beginnen we aan de pluk van de rassen Champion, Golden, Jonaprince en Red Delicious. De binnenlandse vraag in Polen is vergelijkbaar met voorgaande seizoenen."

Het weer was dit jaar stukken beter dan vorig seizoen. Lewandowska vertelt dat er geen sprake was van hoge temperaturen in Polen, zoals dat wel het geval was in andere landen in Europa. "We hadden een nogal regenachtige zomer dit jaar. Vorig jaar kampten we met droogte, maar dit jaar vormde water geen probleem. We hoorden dat sommige Europese teeltgebieden zeer hoge temperaturen te verduren kregen dit jaar, maar in Polen was hiervan geen sprake. Zoals ik eerder al zei, is het weer in september belangrijk geweest voor de kleuring van de appelen vanwege de zonnige dagen en frisse nachten. In sommige regio's werden boomgaarden getroffen door hagel. Ook wij hebben hier net als andere jaren hinder van ondervonden. Men kan dit eigenlijk niet voorkomen." 

De prijzen zijn momenteel iets hoger dan aan het einde van vorig seizoen. Lewandowska hoopt dat de prijzen het hele seizoen stabiel  blijven. "Het seizoen 2020/21 eindigde met lage prijzen. Dit seizoen is met hogere prijzen van start gegaan. Op dit moment is het moeilijk om voorspellingen te doen. Het seizoen 2020/21 verliep tussen oktober en april stabiel, maar in de maanden mei en juni kwam er een eind aan die stabiliteit. Ik hoop dat de prijzen dit jaar tot het eind stabiel zullen blijven. Oktober is de periode waarin we oogsten en onze koelhuizen afsluiten. Het vervelende is dat we geen idee hebben hoeveel appelen er zich in ons land achter gesloten deuren bevinden."

Fruit-Group zal als exposant aanwezig zijn tijdens Fruit Attraction in Madrid. "Fruit Attraction komt dichterbij en we kijken al lange tijd uit naar onze deelname aan deze vakbeurs. We zijn hier met onze eigen stand aanwezig. Ons bedrijf zal worden vertegenwoordigd door Mateusz Kawęczyński. We zijn te vinden in het Poolse Paviljoen, Hal 10. stand 10D06!" zegt Lewandowska tot slot. 

Voor meer informatie: 
Emilia Lewandowska
Fruit-Group SP.z.o.o.
+48 603 303 488
biuro@fruitgroup.pl 
www.fruitgroup.pl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven