Iurie Fala - Moldova Fruct

"De EU is de kwaliteit van Moldavisch fruit nog altijd aan het ontdekken"

Moldova Fruct bestaat uit 180 telers van appelen, pruimen, druiven, kersen, perziken en abrikozen en heeft als voornaamste afzetmarkten Rusland, Wit-Rusland, Oekraïne, Roemenië, Polen, Hongarije en sinds kort ook Nederland, Duitsland en Oostenrijk. 

“In 2014 sloot Moldavië een vrijhandelsverdrag met de EU, waarna de export van fruit een vlucht nam. De bovengrens van de aantallen worden regelmatig bereikt, zodat er in sommige gevallen toch heffingen moeten worden betaald. Desondanks is het voor fruitexporteurs winstgevend om fruit naar Europa te exporteren," vertelt Iurie Fala, directeur van Moldova Fruct. 

“De EU is de hoge kwaliteit van Moldavisch fruit nog altijd aan het ontdekken. Onze telers telen hun producten volgens de vereiste standaarden. Het sterke punt van ons fruit is de smaak, vandaar dat we de volgende slagon gebruiken: 'Moldavië, het verschil zit hem in de smaak'. Deze buitengewone smaak is te danken aan onze bodem en klimaat. De winters zijn hier streng en de zomers heet en hieraan dankt ons fruit haar zoete smaak en intense kleuring."

Het appelareaal heeft zich gestabiliseerd, maar de opbrengsten blijven stijgen dankzij betere en modernere teeltmethoden. Het steenfruitareaal groeit echter nog steeds. 

Evenals in andere landen stijgen ook in Moldavië de inputkosten. Daarnaast moeten telers ook meer moeite doen om voldoende arbeidskrachten te werven, aangezien velen vertrekken om in Europese landen te gaan werken. Verder zijn ook de kosten van grondstoffen gestegen. 

“We telen geen goedkoop fruit, maar kwalitatief fruit. Wanneer men producten van hoge kwaliteit wil telen dan zijn ook de inputkosten hoog."

Voor meer informatie: 
Iurie Fala
Moldova Fruct
ifala@moldovafruct.md
+373 693 66 424


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven