Zeer donkere kleur van Turkse appelen dankzij gunstige weersomstandigheden

"In sommige gebieden hebben de appelen nu een volledig purperen kleur"

De weersomstandigheden voor de Turkse appelen zijn zo goed geweest, dat een exporteur nu 4.000 ton appelen heeft die een zeer donkere kleur hebben. Sommige appelen zijn zelfs glanzend purper. Deze appelen hebben de belangstelling gewekt van de klanten van een Turkse exporteur. De variëteit Gala is bijna klaar, andere rode variëteiten zullen volgen.

Volgens Mushin Riza, exportdirecteur van de Turkse groente- en fruitexporteur Ideal Tarim, loopt de oogst van Turkse appelen binnenkort ten einde: "De afgelopen maand hebben we de appelen geoogst en we zijn nog steeds bezig met de oogst, hoewel die binnenkort zou moeten eindigen. Zowel de variëteiten Gala als Granny Smith, waarvan de oogst van Gala bijna volledig is afgewerkt, werden vorige maand in grote hoeveelheden geëxporteerd en we slaan enkel nog kleine hoeveelheden op om het hele seizoen te kunnen leveren. De klanten hebben hun tevredenheid geuit over de kwaliteit van onze appelen dit jaar. Ik denk wel dat de totale opbrengst dit jaar lager zal liggen, maar dat weten we pas zeker als alle appelen zijn geplukt."

De vraag naar appelen is toegenomen en hoewel sommige markten nog steeds traag zijn, verwacht Riza dat de vraag ook op deze markten na november zal aantrekken. "Turkije exporteert nu enorme hoeveelheden appelen en dit jaar is er meer vraag op de markt dan vorig jaar. We zijn bijna klaar met onze Gala's en beginnen binnenkort met onze andere rode variëteiten. We hebben informatie dat er nog Zuid-Afrikaanse appelen onderweg zijn naar het Verre Oosten, de vertraging heeft te maken met logistieke problemen. Over een maand verwachten wij dat de vraag vanuit de markten in het Verre Oosten zal toenemen. Ook India is langzaamaan appelen gaan kopen, zij bestellen op dit moment Gala bij ons, maar na november zullen ook de andere rode rassen populair worden op deze markten, zo verwachten wij."

Gunstige weersomstandigheden hebben ertoe geleid dat een deel van de appelen een bijna purperen kleur van de schil heeft gekregen. Riza stelt dat de zeer donker gekleurde appelen de aandacht van de klanten hebben getrokken: "Sommige boomgaarden met rode variëteiten op meer dan 1300 meter boven zeeniveau hebben dit jaar geluk gehad. Door de regens, die precies op het juiste moment vielen, waren de temperatuurverschillen tussen dag en nacht zeer goed voor de kleuring. Daardoor werden de rode appelen steeds donkerder. In sommige gebieden hebben ze nu een volledig purperen kleur. Deze appelen zijn knapperig, het zetmeelgehalte is goed om te bewaren, maar de kleur is gewoon erg donker. De mensen zijn geïnteresseerd in het product en de klanten beginnen steeds meer naar deze specifieke appelen te vragen. Hun schil is glanzend purper, dus het is gemakkelijk te zeggen dat dit seizoen het beste was voor pigmentatie in rode variëteiten hier in Turkije en we hebben al 4.000 ton van deze donkere appelen geoogst. Ik hoop dat ze een verschil zullen maken op de markt en tot nu toe ziet het ernaar uit dat dat al het geval is. Dat is allemaal te danken aan de telers, die goed voor de boomgaarden hebben gezorgd."

Voor meer informatie:
Muhsin Riza
Ideal Tarim Urunleri Tic. As
+90 (530) 552 83 06
ragdag@idealtarim.com.tr 
www.verita.com.tr 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven