Ross Goatham, AC Goatham & Son (VK)

"Zo’n appelseizoen hebben we in geen 40 jaar gekend"

De eerste appelen van het seizoen zijn begin augustus geplukt bij de Engelse hardfruitteler AC Goatham and Son. Dit was drie weken later dan in een normaal jaar.

"Het is een uitdagend seizoen geweest en in vergelijking met voorgaande jaren zijn we dan ook ongeveer twee weken later begonnen met de hoofdoogst, maar ook het weer in september was niet bijster goed, wat voor nog meer druk zorgde om op schema te kunnen blijven met de oogstwerkzaamheden", zegt Ross Goatham."De lente is koud geweest hier in het zuidoosten van Engeland en ook de zomer was koud en nat. Zo’n groeiseizoen hebben we in geen 40 jaar gekend."

De opbrengst ligt ongeveer 20% lager dan vorig jaar en de maatvoering is groter doordat er minder fruit aan de bomen hangt. Het weer heeft ook voor kwaliteitsproblemen gezorgd. Zo zijn er minder Klasse I-appelen. Van de reeds geoogste rassen is 30% Bramley, 35% Cox en 18% Gala. "Door de beperkte oogst dit seizoen zijn er geen exportmogelijkheden. De exportprijzen zijn ook veel te laag."

Zoals over de hele linie het geval is in het VK, is het heel moeilijk om arbeidskrachten te vinden. Dit geldt volgens Ross voor elke bedrijfsactiviteit en er zijn geen tekenen van verbetering aan de horizon zonder tussenkomst van de overheid.

"We hebben dit jaar € 1,8 miljoen geïnvesteerd in automatisering van het pakstation en afgaande op de R&D in oogstautomatisering denken we dat we binnen 5 à 10 jaar ook op dat vlak tastbare oplossingen zullen zien."

Voor meer informatie:
Alison Baldwin
AC Goatham and Son
+44 1233 503200
alison@coastcommunications.co.uk
acgoatham.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven