Seizoen aardappel van Sila gaat tussen 15 en 20 september van start

“Het nieuwe aardappelseizoen begint op een tegenovergestelde manier als vorig jaar. In 2020 hadden we te kampen met een overaanbod en zeer lage prijzen in verschillende gebieden van Italië, rond €0,08 à €0,10 per kilo. Nu is er echter sprake van een verwacht tekort aan met name lang houdbare rassen. In heel Italië, ook in de gebieden rond Calabrië, hebben droogte, hitte en voorjaarsvorst geleid tot een daling van de opbrengsten. Dit jaar hebben veel telers op kleinere oppervlakten gepoot en ook in Noord-Europa lijken de oogsten te dalen”, zegt Albino Carli (foto onder), directeur van het Consorzio Produttori Patate Associati (PPAS).

“Wat ons areaal rond Sila betreft, liggen de opbrengsten in de lijn met de verwachtingen, hoewel wij het einde van de oogst moeten afwachten om over definitieve gegevens te beschikken. De oogst begint tussen 15 en 20 september. Wij verwachten een grotere opbrengst dan normaal, maar dit moet nog worden bevestigd, en de oogst van de vroege rassen zou moeten dalen.”

Volgens Carli is de kwaliteit van de aardappelen echter uitstekend. “De hitte en de droogte hebben de aanwezigheid van ziekten afgezwakt en de knollen lijken mooi en gezond genoeg om te worden opgeslagen tot het einde van het afzetseizoen.”

Dit jaar heeft het PPAS-consortium het gecertificeerde areaal voor de Patata della Sila Igp met 20% vergroot. “Mocht de oogst dalen, dan zal dit worden gecompenseerd door het grotere gecertificeerde areaal. Wat de totale beschikbaarheid van de gewassen betreft, denken wij dat wij in de lijn van de vorige jaren zullen liggen. In de algemene context, met een geringere beschikbaarheid van Italiaanse aardappelen, zou de Patata della Sila een groter marktaandeel moeten veroveren. Dit was vorig jaar ook gegroeid, net als in de afgelopen tien jaar.”

Een tendens die zich volgens Carli al enige tijd voordoet, is een stijging van de afzet van het gewas met BGA-etiket, ondanks het feit dat de aardappelconsumptie in het algemeen de neiging heeft stabiel te blijven of af te nemen. “Dit hangt samen met een groter bewustzijn bij de consument om kwaliteitsproducten te kopen die gezond en echt zijn en waarvan de traceerbaarheid en de oorsprong gegarandeerd zijn. Ik ga ervan uit dat de huidige consumptie ook wordt beïnvloed door een grotere kennis van de teelt en milieuvriendelijker teeltmethoden.”

(foto verstrekt door Albino Carli)

Zoete aardappelen
Naast de Patata della Sila Igp zal het PPAS-consortium, ter verrijking van het assortiment, vanaf half oktober ook beginnen met de afzet van zoete aardappelen van uitsluitend Italiaanse oorsprong.

“Het gaat om zoet aardappelen die op ongeveer 20 hectare worden geteeld in warme gebieden van Calabrië, zoals de gebieden Isola Capo Rizzuto en Lamezia Terme, waar wij bedrijven in ons consortium proberen op te nemen. Wij denken namelijk dat de zoete aardappel een strategisch product kan worden, waar vaak al veel vraag naar is en dat langzaam zijn intrede doet in de Italiaanse culinaire cultuur. Wij hebben een verwerkingslijn in ons nieuwe pakstation gereserveerd voor deze teelt. Wij hebben ook commerciële overeenkomsten met een aantal bedrijven in de regio Salento in Apulië voor de inzameling van alle andere gewassen die wij nodig zouden kunnen hebben.”

(foto verstrekt door Albino Carli)

Volgens Carli is het de bedoeling om gedurende 12 maanden van het jaar Italiaanse aardappelen te hebben. “We zullen dit misschien niet kunnen realiseren in het seizoen 2021/2022, vanwege de nog beperkte hoeveelheden, maar we zijn bezig met het structureren van koelruimtes voor de jaarlijkse opslag om aan te sluiten bij de volgende oogst.”

Nieuw pakstation
“Het nieuwe pakstation is bijna voltooid. We zijn in de laatste fase van deze belangrijke uitbreidingsinvestering, gefinancierd door het PSR-Rural Development Programma van Calabrië. De bruikbare oppervlakte is bijna verdubbeld. Naast de ontwikkeling van het magazijn hebben we de aardappelverwerkings- en verpakkingslijnen vernieuwd, de ruimten voor de goederenstroom geoptimaliseerd en een buitenterrein van ongeveer 13.000 vierkante meter aangelegd voor het laden/lossen”, zegt Carli.

(foto verstrekt door Albino Carli)

Een vleugel van het nieuwe magazijn zal binnenkort, met de start van het nieuwe seizoen, in gebruik worden genomen. De andere vleugel, die bijna voltooid is, en een nieuw kantoorgebouw zullen binnen 5-6 maanden voltooid zijn. 

(foto verstrekt door Albino Carli) 

Hoge grondstofkosten en nieuwe prijslijsten
Naast de met de grondstoffen verband houdende stijgingen, die in sommige gevallen driemaal zo hoog zijn als vorig jaar, is er ook een algemene stijging van de kosten na de oogst. “Plastic materialen voor aardappelzakken zijn aanzienlijk in prijs gestegen. Hetzelfde geldt voor de kartonnen dozen waarin wij de aardappelzakken plaatsen. Hout is drie keer zo duur geworden.”

“Per saldo weerspiegelen deze verhogingen niet het huidige evenwicht tussen vraag en aanbod. Daarom hebben wij besloten om voor de Patata della Sila Igp, de verhoging van de prijzen te beperken tot slechts 10%, met een officiële prijs van €1,10 per kilo.”

Het PPAS consortium tijdens Macfrut 2021

Voor de andere lijnen zullen de stijgingen waarschijnlijk groter zijn, aangezien zij verband houden met algemene markttendensen.
“Ik denk dat we op een moment zijn aanbeland waarop de keten zich moet verenigen rond één basisconcept. Met een klein verlies van elke schakel moeten we proberen de stijgingen voor de consument te beperken, door samen te komen en één front te vormen”, besluit Albino Carli.

Voor meer informatie:
Albino Carli
Consorzio Produttori Patate Associati Soc. Coop. Agr.
Via del Turismo 30 - Fraz. Camigliatello Silano
87058 Spezzano della Sila (CS) - Italië
+39 (0)984 1636301
info@patateppas.it
www.patateppas.it  


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven