Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Reportage van demoproeven robuuste aardappelrassen

Klaar met en klaar voor Phytophthora

Tholen - Waar het afgelopen week uitgebreid ging over phythophtora die biologische aardappeltelers treft in hun oude rassen, ging het gisteren over de resistente rassen die zij telen. Robuuste rassen, die zo'n tachtig procent van het biologisch teeltareaal omvatten. 

Klik hier voor de fotoreportage.

Een stuk of vijftig telers en vertegenwoordigers van handelshuizen verzamelden zich dinsdag in Dinteloord. Eerst werd het demoveld van Agrico bij Mts. Hack bezocht. Tussen deze Next Generation Varieties staan negen rassen die resistent zijn tegen phytophthora. Tjalling Douma liep met de aanwezigen over het veld om bij deze rassen nader uitleg te geven. Vervolgens ging het gezelschap naar het biologische bedrijf van Annewillem Maris waar een proefveld is met 36 robuuste rassen van diverse handelshuizen.

Kwetsbaar
Robuuste rassen zijn niet alleen voor de biologische sector van belang. In het kader van de Green Deal wil de Europese Commissie het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen tot de helft terugdringen. Telers die minder kunnen en willen spuiten komen algauw bij resistente rassen terecht. "Een ideale, maar kwetsbare oplossing", zegt Geert Kessel van WUR. Phytophtora is er steeds in nieuwe varianten. "Als je heel Nederland zou vol zetten met een ras dat een resistent gen bevat, is die resistentie zo doorbroken. Voor ons is het zaak om de schimmelziekte met zoveel mogelijk resistenties te confronteren." 

Geert Kessel

Er bestaan nu zeven verschillende resistentiegenen. "De basis is dus niet breed. Het succes ervan hangt echt van ons gedrag af. Als we het goed doen kunnen we er tientallen jaren mee vooruit, zo niet, dan zijn we het heel snel kwijt. En dat is zonde, want dan hebben we niets meer." 

De veredeling bevindt zich nu in een soort tussenfase waarin het van rassen met een resistentiegen gaat naar rassen die meerdere resistentiegenen bevatten. Tot nu toe werd de resistentie van de eerst genoemde rassen niet doorbroken. De hoge ziektedruk van dit jaar maakt het volgens Geert spannend om te zien hoe phythophtora zich ontwikkelt. 

Convenant
De afgelopen jaren was er op initiatief van Bionext een convenant tussen telers, handelshuizen en supermarkten met als doel de ontwikkeling van robuuste aardappelrassen te versnellen. Het demoveld bij Annewillem Maris is daar een onderdeel van. Naast dit veld zijn er ook demovelden bij ERF BV in Flevoland en bij SPNA in Groningen.

Op 21 april werd de demoproef geplant. "In een jaar als dit zijn heel veel biologische telers blij met de robuuste rassen", zegt Annewillem.  "Het zou mooi zijn als er een vervolg op het convenant zou komen waarmee we naar 100 procent robuuste rassen zouden gaan. Telers willen wel en handelshuizen hebben enorm hun best gedaan om goed eetbare robuuste aardappelen op de markt te zetten." 'Phythophtora: we zijn er klaar mee en we zijn er klaar voor', luidt zijn motto. 

Annewillem Maris en Piet van Til.

Klik hier voor de fotoreportage.