David Hage (Alvantho): "Ingrediënten aanwezig voor goede markt"

Eerste veiling vroege Thoolse aardappelen op 8 juni

Tholen - De eerste veildag van de vroege Thoolse aardappelen staat gepland op 8 juni. "Bij het poten leek het een enorm vroeg seizoen te worden, maar die voorsprong is door het koude weer verspeeld. Nu starten we ongeveer op dezelfde datum als vorig jaar", vertelt veilingdirecteur David Hage van Veiling Alvantho. "We wilden graag een datum prikken, omdat we merken dat er ruimte is op de markt."

Het plastic is inmiddels van veel vroege percelen verwijderd, maar heeft volgens David dit jaar een behoorlijk effect gehad. "De aardappelen onder plastic zijn de duidelijke voorlopers. Gelukkig geven ze de komende twee weken mooi weer op, want dat hebben we wel nodig zodat de aardappelen aan kunnen dikken. Maar de gewassen staan er goed op en ze hebben voldoende water gehad."

"Traditiegetrouw zullen Doré en Frieslander bij de aanvang wel de hoofdrassen zijn, maar we verwachten daarna ook al vlug rassen als Eigenheimers, Bildtstar en vroege Nicola's bij het assortiment te voegen. Hiervoor lopen verschillende initiatieven om de teelt te vervroegen", aldus de veilingdirecteur.

David ziet het seizoen met vertrouwen tegemoet. "De ingrediënten zijn aanwezig voor een goede markt. Landelijk is er de nodige groeiachterstand opgelopen. Daarom mogen we toch wel gematigd optimistisch zijn. De consumptieaardappelenmarkt is immers goed door blijven lopen. De druk zat met name op de fritesaardappelen, maar ook daar ontwikkelt de termijnmarkt zich inmiddels positief."

'Alvantho' is het gedeponeerde handelsmerk van de Veilingvereniging Sint-Annaland en staat voor de afkorting: 'Alles van Tholen.' Jaarlijks verhandelt de veiling voor haar leden ongeveer 10.000 ton vroege en middelvroege aardappelen. De Alvantho-aardappelen dragen het erkende keurmerk Zeker Zeeuws Streekproduct.

Voor meer informatie:
David Hage
Alvantho
Langeweg 11
4697 ZG St. Annaland
+31 (0)166 652 450
veiling.sa@alvantho.nl
www.alvantho.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven