Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Benny De Coster, aardappelteler

“Ondanks de koude aprilmaand hopen we maandag de eerste Belgische Frieslanders te rooien”

Tholen – Ondanks de koude en droge maand april verwacht aardappelteler Benny De Coster maandag 10 mei met het oogsten van de eerste Belgische Frieslanders. “Op 12 april lag er nog een laagje sneeuw op het vliesdoek, maar uiteindelijk kunnen we ongeveer op dezelfde tijd oogsten als vorig jaar. Het gaat om voorgekiemde Frieslanders die we op 24 februari hebben gepoot. We hebben voor een grote maat gekozen, namelijk 40/55, die verwarmd zijn voorgekiemd en zijn afgehard. We hebben de planten vorstvrij kunnen houden door er Agrocover vliesdoek over te spannen.”

De Frieslanders, die De Coster maandag zal rooien, gaan naar vaste klanten. “Marktkramers, groenteboeren en een supermarkt wachten al vanaf begin mei op de nieuwe Frieslanders. Alle aardappelen verkopen we op voorhand, omdat er zoveel vraag naar is. Ook dit jaar streefde ik er weer naar om tegelijk met de primeuraardappelen uit Spanje op de markt te komen en dat lukt meestal wel. Dat consumenten zo dol zijn op Frieslanders komt door de smaak. Het is een hele lekkere smaakvolle aardappel.”

“De aardappelen die laten gepoot zijn, op 10 maart, hebben in verschillende mate vorstschade opgelopen. Deze aardappelen werden enkel met vliesdoek geschermd. We zien een lichte groeiachterstand en waarschijnlijk wat opbrengstverlies, die door de vrieskou is ontstaan. Er wordt vollevelds gepoot op een diepte van een paar centimeter om de planten zo snel mogelijk boven te laten staan. Aanaarden gebeurt later bij een reeds goed ontwikkeld gewas. Ook passen we geen gewasbeschermingsmiddelen toe. Frieslanders lenen zich goed voor deze manier van telen. Tevens geeft het ras onder deze omstandigheden de beste opbrengst. Het kost misschien heel wat werkuren, maar we krijgen er een mooi product voor terug”, besluit Benny.

Voor meer informatie:
Benny De Coster
+32 (0) 473 98 62 77
Benny.de.coster@hotmail.com