Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Britse aardappelexport blijft achter bij voorgaande jaren

HMRC heeft nu handelsgegevens vrijgegeven over de periode tot eind februari 2021. In januari, na het einde van de overgangsperiode van de Brexit, waren er een paar kinderziekten in de Britse export waar te nemen. Hebben deze zich in februari voortgezet?

In februari is de export van zowel industrie- als consumptieaardappelen gestegen ten opzichte van januari, hoewel deze nog steeds achterblijft bij de cijfers van februari van voorgaande jaren. De totale export van pootgoed en de import van consumptieaardappelen daalden van januari tot februari aanzienlijk.

De HMRC-methode is voor het verzamelen van gegevens met ingang van 21 januari veranderd. De methode verzamelt nu maandelijks volumes via douaneaangifte. Voorheen werden de gegevens verzameld op basis van fysieke verplaatsing, dus bij een vergelijking met eerdere maandelijkse handelscijfers moet hiermee rekening worden gehouden.

Export
De aardappelexport naar de EU bedroeg in februari in totaal 9,3 Kt, tegen 6,9 Kt in januari. Spanje, België en Ierland waren de belangrijkste bestemmingen. Ondanks een stijging van de aardappelexport van januari tot februari, ligt het geëxporteerde volume ver onder het gemiddelde van de maandelijkse export van aardappelen uit de EU vóór het einde van de overgangsperiode (juli-december 2020). Het blijft ook ver achter bij de voorgaande jaren, wat erop wijst dat de export problemen kan blijven ondervinden. 

De gecombineerde totale aardappelexport uit de EU en daarbuiten bedroeg in februari 9,6 Kt, waardoor het totaal van de cijfers voor dit seizoen nu 103 Kt bedraagt; dit is 19,8 Kt minder dan het gemiddelde over de periode juli-februari van de afgelopen vijf jaar.

Ook de export van bewerkte aardappelproducten is van januari tot februari gestegen. De grootste stijging deed zich voor in de diepvriessector, waar 614 ton meer (58%) werd geëxporteerd (in totaal 1,7 Kt). Dit is echter minder dan in voorgaande jaren. Ierland blijft de belangrijkste bestemming voor de export van diepgevroren aardappelproducten. Ook deze export blijft echter ver achter bij het gemiddelde over vijf jaar in februari, namelijk 1,3 Kt (61%).

De export van chips, conserven en gedroogde aardappelproducten is van januari tot februari eveneens gestegen, maar ligt wel respectievelijk 38%, 28% en 2% onder het vijfjaarlijkse gemiddelde voor februari.

Import
Zowel de import van consumptieaardappelen als die van bewerkte aardappelproducten is van januari tot februari gedaald. De import van diepgevroren producten daalde het sterkst van januari op februari, namelijk met 6,7 Kt. Vergeleken met het gemiddelde over 5 jaar voor de import van diepgevroren aardappelproducten is de import in februari 2021 met 41% gedaald tot 30,1 Kt. De import van zetmeel, gedroogde, gezouten en geconserveerde producten blijft ook in februari achter bij het 5-jarig gemiddelde.

De import van consumptieaardappelen bedroeg in februari 2021 in totaal 3,1 Kt, met Cyprus als belangrijkste land van herkomst. Dit is een daling van 48% ten opzichte van januari en 68% ten opzichte van het vijfjaarlijkse gemiddelde voor februari (2015/16-2019/20). Tot nu toe (juli 2020 - februari 2021) bedraagt de totale import van consumptieaardappelen 57,9 Kt. Dit ligt 8,8 Kt onder het 5-jarig gemiddelde.

Voor meer informatie: ahdb.org.uk

Publicatiedatum: