Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Opiniestuk door Cristóbal Aguado, voorzitter van AVA-ASAJA:

"Het lijkt wel een aanval op de avocadoteelt in Valencia"

In de Valenciaanse Gemeenschap bevinden zich enkele gebieden waar de subtropische teelt van avocado’s goed gedijt en de afgelopen jaren aan belang heeft gewonnen. De consumptie van avocado’s neemt wereldwijd ook een hoge vlucht vanwege de buitengewone voedingseigenschappen van dit fruit. Het is precies die goede vraag die heel wat perspectieven biedt aan telers die kiezen om avocadobomen aan te planten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het areaal van deze tot voor kort marginale teelt, nog steeds uitbreidt.

Maar de uitbreiding ervan in Spanje is niet vergelijkbaar met wat er met de sinaasappel of, van recenter datum, met de kaki is gebeurd, want de teelt van avocado’s wordt beperkt door de temperatuureisen. En toch, ook al vindt de teelt dan plaats op relatief kleine schaal, hij draagt bij aan een herwaardering van de tuinbouw en zorgt voor een nieuwe wind in de sector.

Maar het is niet alleen een goednieuwsshow, want we zien met groeiende verontwaardiging hoe bepaalde stemmen de avocado zwart willen maken door het te hebben over het zogenaamde verbruik van enorme watervoorraden en andere zaken die in onze teeltgebieden helemaal niet voorkomen.

Onze telers verspillen geen druppel water. Ze geven de bomen precies wat ze nodig hebben. Overtollig water is overigens schadelijk voor het gewas en we doen er alles aan om en zo rationeel mogelijke irrigatie te bereiken. Bovendien is het gewas nieuw in de Valenciaanse Gemeenschap en is de avocado dus nog gevrijwaard van ernstige plagen en ziekten. Dat betekent dat de telers nauwelijks moeten teruggrijpen naar middelen om de plagen te bestrijden. Er is trouwens een duidelijke trend richting biologische teelt.

Anderzijds weten we dat het ons nog ontbreekt aan veel kennis over dit subtropische gewas en daarom staan we in permanent contact met experts uit Málaga en Zuid-Amerika, waar de know-how veel uitgebreider is. Ik wil vooral mijn dank uitspreken voor de vruchtbare samenwerking met onze collega's van ASAJA Málaga. We hebben samen de actiegroep "Innovatie in de avocadoteelt" opgericht, die tot doel heeft de productiviteit te verhogen, de juiste uitbreiding van het gewas te bevorderen, technologie over te dragen en van Spanje de belangrijkste Europese leverancier te maken van kwaliteitsavocado's uit duurzame teelt met een lage ecologische voetafdruk.

Vanuit AVA-ASAJA hebben we ook meegewerkt aan de lancering van de Vereniging van Avocadotelers (ASOPROA).

We besteden ook veel aandacht aan de afzet. Zo werken we samen met bedrijven uit Málaga die naar Valencia komen om de avocado's op te kopen en ze doen dat volgens maatstaven die onze telers een fatsoenlijke prijs waarborgen.

Als we erin slagen om op al deze aspecten nog verder te verbeteren en een redelijke winstgevendheid op middellange en lange termijn te garanderen, zal dat zeker jonge mensen aantrekken die kiezen voor de avocadoteelt op Valenciaanse bodem. Dat opent perspectieven voor onze rurale omgeving, die een aantrekkelijke plek kan worden om te leven. Zo dragen we bij aan de toekomst van onze omgeving en kunnen we de ontvolking van het platteland tegengaan. Daarom willen wij een fors tegengewicht bieden aan die mensen die het imago van de avocado naar beneden halen en kwaad spreken over de mensen die met dit fruit aan de slag willen.

Publicatiedatum: