Europese aardappelmarkt, week 11

Het aantal ingekochte partijen niet-gecontracteerde aardappelen is klein

Europese fysieke markten
Prijzenoverzicht (bron: NEPG):

België
Marktbericht Fiwap/PCA:
Industrieaardappelen: rustige markten, weinig aanbod en vooral (zeer) weinig afnemers, zowel voor de industrie als voor de export.
Bintje, Fontane, Challenger: geen prijsopgaven wegens gebrek aan transacties.
Er is nog steeds interesse in aankopen met late levering. 

Plant de Bintje: geen prijsopgaven wegens het einde van het seizoen.

Termijnmarkt
EEX in Leipzig (€/q) Bintje, Agria en aanverwante industrierassen, 40 mm, min 60% 50 mm:

Nederland
Voor de industrie daalden de prijzen vorige week licht, maar de prijzen werden slechts met +/-  0,25 € /q op een markt die traag blijft. wel stijgen de prijzen op basis van het ras en de kwaliteit: tussen de 7,25 en de 9,00 €/q voor aardappelen van friteskwaliteit voor onmiddellijke levering met transacties voor levering in april van rond de 10,00 €/q, en rond de 10,50 € /q voor aardappelen voor levering in mei.

Voor de export gaan de gebruikelijke bestemmingen (Spanje, Caraïben, Afrika) door, maar zijn het vooral de Europese bestemmingen die ontbreken (Oost-Europese landen) waardoor de partijen blijven tegenvallen. Het is moeilijk voor exporteurs om te kopen tegen de huidige exportmarktprijzen van tussen de 5,00 en de 6,50 €/q (telersprijzen).

Voor de binnenlandse versmarkten zijn de prijzen regelmatig met prijzen die onder neerwaartse druk staan, tussen de 12.00 en de 18,00 €/q voor vastkokende aardappelen en de 9,00 en de 14,00 €/q voor kruimige aardappelen.

Op het veld is gestart met de vroege aanplantingen in de regio Tholen en in Flevoland (net zoals in Duitsland, Rijnland-Palts, in Frankrijk (Bretagne) en in België, West-Vlaanderen), maar de betrokken arealen zijn minimaal. De vroege aanplant op grote schaal voor de industrie loopt achter, gezien de prognoses voor de komende dagen. In Polen is strenge vorst (-10°C) gemeld met schade aan de eerste geplante percelen.

Frankrijk
Geconfronteerd met een aanbod van partijen die niet langer houdbaar zijn, is het aantal niet-gecontracteerde aardappelen is klein.
Industrieaardappelen, bulk, voor export, excl. btw, Nord Seine, €/qt, min - max (gem) (RNM):

Duitsland
Versmarkt (vroege en halfvroege aardappelen): de prijzen voor vastkokende aardappelen zijn ongewijzigd gebleven: rond de11,00 €/q (rond de 11,00 €/q, voorlaatste prijsopgaven) en ook ongewijzigd voor kruimige aardappelen: rond de 10,33 €/q (rond de 10,33 €/q, voorlaatste prijsopgaven).

Echter, de aardappelen afkomstig uit kratten - van gekoelde palletopslag hadden een prijs die € 3 hoger lag (zie ook de REKA-prijs in onderstaande tabel). De markt wordt beïnvloed door grote biedingen van met name Nedersaksen, hét 'Kartoffelland' van de BRD bij uitstek. De afzet van telers aan telers verloopt goed, de partijen van de beste kwaliteit profiteren van betere prijzen, en de 'vroege aardappelen' uit Israël en Egypte zijn nog steeds niet erg aanwezig binnen de massadistributie. Er is iets meer vraag naar geschilde aardappelen, terwijl de zendingen naar Zuid- en Zuidoost-Europa, als gevolg van concurrentie uit omringende landen, moeizaam verlopen 

Lichte prijsdalingen binnen de verwerkingsmarkt: prijzen van tussen de 8,25 en de 8,75 €/q voor Innovator (tussen de 8,75 en de 9,25 €/q vorige week) en voor Agria tussen de 8,25 en de 8,75 € /q (tussen de 8, 25 en de 8,75 €/q), voor Challenger tussen de 7,75 en de 8,25 €/q (tussen de 8,25 en de 8,75 €/q vorige week) en voor Fontane  tussen de 7,25 en de 7,75 €/q (tussen de 7,75 en de 8, 25 €/q).
Croustilles-/ chips-rassen: stabiele, maar stevige prijzen van tussen de 9,00 en de 13,00 €/q.

* Als er niet op de velden wordt gewerkt, moet 1 €/q aan sorteerkosten van de prijs afgehaald  

Biologische aardappelen: ongewijzigde producentenprijzen van 40,00 € /q (alle rassen en markten samen), onderhandelbare prijzen. In januari kochten consumenten 7,4% meer biologische aardappelen dan een jaar eerder. Sommige supermarktketens hebben besloten om tot mei-juni door te gaan met lokale aardappelen, wetende dat kwaliteit de beperkende factor is en blijft. In Beieren en in het zuidwesten van Duitsland zijn de eerste vroege biologische aardappelen geplant, met beschermende zeilen. Sommige veredelaars geven aan dat de afzet van planten stijgt, wat een toename van het poten zou kunnen inluiden. Er komen nieuwe gebieden voor biologische aardappelen, op teeltbedrijven die tot nu toe vooral granen verbouwden.

Groot-Brittannië
De gemiddelde marktprijs voor niet-gecontracteerde aardappelen voor de week die eindigde op 06/03/21 bedroeg 139,85 £/t (d.w.z. +/- 154 €/t), een stijging van £ 7,81 / t (+ 5,9%). Deze toename is het gevolg van een grotere aanwezigheid van rassen met een hogere waarde in de steekproef. De samenstelling van het monster van een niet-gecontracteerde aardappel is vooral afgestemd op deze topcategorie voor de markten voor bewaaraardappelen van deze week.

De gedeeltelijke deblokkering van de economie en de verbetering van het weer brengen enig optimisme terug. Nu we het einde van boekjaar 2020/21 naderen, is er weer hoop dat de vraag nieuw leven kan worden ingeblazen. Het feit dat de scholen sinds vorige week weer open zijn, heeft de vraag op de open markt gestimuleerd, zij het in beperkte mate.

De hele sector anticipeert sterk op de opening van de horeca, maar de vraag is nog relatief zwak op de markt voor niet-gecontracteerde soorten en de behoeften worden aanvankelijk gedekt door een contracten.

Op groothandelsmarkten liggen de prijzen voor aardappelen van friteskwaliteit tussen de 9,35 en de 13,20 €/q, tot prijzen van tussen de 16,50  en de 17,60 €/q voor topkwaliteit Agria, Markies en Maris Piper. Voor de industrie is de interesse in aardappelen van friteskwaliteit duidelijk aanwezig, en de prijzen stevig. Ze liggen tussen de 8,80 en de 14,30 €/q, tot 16,50 € /t voor Maris Piper-aardappelen van friteskwaliteit voor schillen, industrie en zelfs export.

Voor meer informatie:
FIWAP
www.fiwap.be 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven