HZPC:

"Prognoseprijs pootgoedtelers gezakt ten opzichte van twee voorgaande jaren"

De prognoseprijs* voor pootgoedtelers van HZPC Holland voor de oogst van 2020 is € 30,00 per 100 kilo. De prijs is gezakt ten opzichte van de twee voorgaande jaren. Ondanks de gevolgen van de coronacrisis is het toch een goede prognoseprijs voor de telers van HZPC Holland, ook met het oog op de prijzen van de afgelopen tien jaar.

De crisis lijkt weinig invloed te hebben op de Europese versmarkt, waar de pootaardappelrassen van HZPC het net als vorig jaar goed doen. De lagere prognoseprijs is wel toe te schrijven aan de afgenomen afzet van de Europese fritesindustrie als gevolg van de lockdown in veel landen wereldwijd. Voor de oogst van 2021 zal het areaal fritesaardappelen daardoor lager zijn dan gepland.

Daarnaast heeft de Algerijnse overheid een importquota afgegeven aan pootaardappelimporteurs. Het land heeft door de coronacrisis te maken met lage gas- en olieprijzen. Door de quota beperkt Algerije de uitstroom van de harde valuta. De Algerijnse klanten importeren nu de helft van wat ze de afgelopen jaren importeerden.

Martin Jansen Klomp, regional manager Benelux, benadrukt dat HZPC streeft naar een zo goed mogelijke prijs voor haar telers: ‘Vorig jaar had de coronacrisis nog nauwelijks invloed. Dat is dit jaar anders en dat zien we terug in de prijs. Als we kijken naar de prijsontwikkeling van de afgelopen tien jaar en de huidige omstandigheden, zijn we tevreden met de prognoseprijs van € 30,00 per 100 kilo.’

*Prognoseprijs: de verwachte prijs over het gemiddelde van alle in poolverband geteelde rassen en kwaliteiten in de potermaat klasse S tot en met A (exclusief btw en afdracht van de kwekerslicentie). De prijs per ras, maat en kwaliteit wordt bepaald volgens een afgesproken systeem tussen HZPC en telers, waarbij vergoedingen voor verpakken en bewaren nog apart worden verrekend. Vanaf oogst 2020 is de systematiek van bewaarvergoedingen aangepast. Telers krijgen structureel meer betaald voor opslaan en bewaren van pootgoed. Dit drukt de prognoseprijs met ongeveer € 0,25.

Voor meer informatie:
Gerard Backx
HZPC Holding  
+31 (513) 48 98 88
info@hzpc.com  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven