Onderzoek naar blauwe belichting voor betere kwaliteit blauwe bessen

Onderzoekers van de Amerikaanse Universiteit van Georgia hebben een mogelijke oplossing onderzocht om de houdbaarheid van blauwe bessen te verlengen door deze tijdens de opslag bloot te stellen aan blauw licht.

Na de oogst neemt de kwaliteit van de antioxidantrijke bes af door verschrompeling, barsten en het ontstaan van ziekten. Van blauw licht is aangetoond dat het de anthocyanen en antioxidanten in o.a. aardbeien verhoogt. In het onderzoek werd specifiek gekeken naar de zachtheid van het fruit, de visuele aantrekkelijkheid en het anthocyaangehalte.

De studie onderzocht twee soorten blauwe bessen, sommige met de hand geoogst en sommige machinaal geoogst, onder blauw licht in vergelijking met controlegroepen onder wit licht en continue duisternis. De onderzoekers deden metingen naar de kwaliteit van het zachtfruit aan de hand van textuur, gewicht, kleur en andere kwaliteitskenmerken.

Na de oogst werden blauwe bessen getest onder blauw licht om te bepalen of het licht de fruitkwaliteit of de ontwikkeling van ziekten beïnvloedde. Afbeelding: Universiteit van Georgia

Onder leiding van Yi-Wen Wang heeft de studie, die onlangs in het tijdschrift Horticulturae is gepubliceerd, aangetoond dat blauw licht géén effect heeft op de fruitkwaliteit of de ontwikkeling van ziekten bij rijpe blauwe bessen tijdens de gekoelde opslag na de oogst.

"Het is belangrijk om ook gegevens te publiceren die niet altijd positieve resultaten laten zien, omdat het gegevens op zich zijn. Als een andere wetenschapper een soortgelijk idee heeft en op zoek is naar literatuur, hebben zij informatie over wat niet werkte," zei Nambeesan, hoofdonderzoeker van het project.

Voor meer informatie:
hort.caes.uga.edu


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven