Twee nieuwe Amerikaanse aardappelrassen

Twee nieuwe aardappelrassen, die deels ontwikkeld werden aan de Agricultural Research Service van de USDA in Aberdeen, staan op het punt te worden vrijgegeven door het Tri-State Potato Research and Breeding Program. 

De kruising Rainier Russet werd aanvankelijk ontwikkeld door het Small Grains and Potato Germplasm Research centrum in Aberdeen. Oregon State University besloot deze kruising te behouden en verder te ontwikkelen via haar programma en zal de leidende instelling achter de release zijn, die naar verwachting later dit jaar plaats zal vinden. 

Rich Novy, aardappelveredelaar van USDA-ARS, meent dat Rainier zeer geschikt is voor zowel de versmarkt als de verwerkende sector. Het is een kruising van Canela Russet en een kloon van Aberdeen. 

Novy legt uit dat Rainier een goede weerstand tegen versuikering heeft. Dit betekent dat het suikergehalte bij gekoelde bewaring niet sterk toeneemt. Aardappelen met een hoog suikergehalte hebben een donkerder bakkleur en dat is niet ideaal voor de verwerkende sector. 

Het ras zal dankzij haar aantrekkelijke externe kwaliteit ook in de smaak vallen bij verpakkers van verse aardappelen, zo verwacht Novy. 

Het ras heeft daarnaast een lange kiemrustperiode, dat wil zeggen dat de aardappel lang bewaard kan worden voor hij begint te ontkiemen.

Novy vertelt dat Rainier beoordeeld is door partners in Idaho, Oregon en Washington, waarna het ras werd getest in Californië, Colorado en Texas.

Hij vertelt dat gecertificeerd pootgoed beschikbaar is voor geïnteresseerde partijen. 

Het tweede ras dat gereed is om vrijgegeven te worden, NDA050237B-1R, is een kloon met een intense rode kleur die in Noord-Dakota werd gekruist. Het Aberdeen-programma selecteerde dit speciale aardappelras voor verdere ontwikkeling. 

Novy vertelt dat gecertificeerd pootgoed beschikbaar is en later dit jaar of begin volgend jaar zal worden vrijgegeven. 

"Dit ras heeft een fraaie, dieprode schil," zegt Novy, Hij voegt eraan toe dat het een hoog percentage middelgrote aardappelen voortbrengt, waar veel vraag naar is binnen dit segment. 

Deze nieuwe, roodschillige aardappel heeft volgens Novy al veel aandacht weten te trekken in Klamath Falls, Oregon, evenals in Michigan. Het is een middellaat tot laat ras.

De rassen die ontwikkeld werden door het Tri-State-programma worden vermarkt door het Potato Variety Management Institute. 

Voor meer informatie: idahostatejournal.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven