Europese aardappelmarkt (week 5)

Frankrijk: fabrieken kopen weer in

Europese fysieke markten
Prijzenoverzicht (bron: NEPG):

België
Marktbericht Fiwap/PCA: 
Industrieaardappelen: ondanks het feit dat de directe behoeften van de fabrieken klein blijven, zijn verschillende fabrikanten kopers. Dankzij de vraag naar aardappelen als aanvulling op de ontbrekende partijen op basis van contracten zijn de markten zijn dynamischer dan tijdens voorgaande weken het geval was. 

Een klein aanbod leidt ertoe dat kopers hogere prijzen bieden.
Bintje, Fontane, Challenger: prijzen van tussen de 6,00 en de 7,00 €/q, waarbij de hoogste prijzen worden gehanteerd om aan de vraag op basis van de contracten te kunnen voldoen. Stevige markten. 

Versmarkt: het verkoopniveau in de (massa) distributie houdt zeer goed stand tijdens deze periodes waarin een gedeeltelijke lockdown van kracht is. Hierdoor kan het prijsniveau van december worden gehandhaafd.

Vastkokende rassen: de Charlotte- en Nicola-aardappelen van topkwaliteit blijven moeilijk te vinden vanwege de kleine aanvangsrendementen, als gevolg van het te hoge onderwatergewicht en/of de problemen rondom het Yntn-virus (bij Nicola-aardappelen).

Voor de topkwaliteit aardappelen zijn de prijzen stevig en liggen ze tussen de 25 en de 30 €/q. De prijzen van die van iets onder de topkwaliteit liggen tussen de 20 en de 25 €/q. Voor de andere vastkokende rassen is het aanbod klein en zijn de prijzen stabiel: tussen de 18 en de 25 € /q afhankelijk van de kwaliteit (wasbaarheid, eventuele schade en de grootte daarvan, stevigheid tijdens het koken, etc.).

Kruimige en bloemige rassen: de bereiders blijven veeleisend ten aanzien van beschadigingen (blauwe strepen) en een te hoog onderwatergewicht. Hierdoor zijn niet alle partijen even geschikt. Het aanbod aardappelen van wasbare kwaliteit is niet overdreven groot en de prijzen zijn stabiel: de telersprijzen liggen tussen de 10 en de 15 €/q.

Bintje plant: weinig handel, maar stevige prijzen. De kleine maten aardappelen zijn moeilijk te vinden (bijna geen aanbod). Nederlandse/ Franse/Belgische fabrieken, klasse A, geleverd maart 2021, per 10 ton, in big-bags exclusief btw:
Maat 28 - 35 mm: tijdelijk geen prijsdopgaven wegens gebrek aan aanvoer;
Maat 35 - 45 mm: prijzen van tussen de 52,00 en de 53,00 €/q, stevige prijzen.

Termijnmarkt
EEX in Leipzig (€/q) Bintje, Agria en aanverwante industrierassen, 40 mm, min 60% 50 mm:

Nederland
Industriemarkten: de prijsstijgingen volgen de trends die voelbaar zijn in België en Duitsland. Vorige week hebben er transacties plaatsgevonden met prijzen van tussen de 5,00 en de 6,00 €/q voor de Fontane/Challenger-aardappelen voor onmiddellijke levering en waren er biedingen om aardappelen voor vertraagde levering te kunnen kopen tegen prijzen van rond de 7,00 €/q voor de maand februari, prijzen van rond de 8,50 €/q voor eind april en prijzen van tussen de 9,00 en de 10,00 €/q voor mei en juni. Innovator profiteert van een extra euro.

Versmarkt: dankzij goede distributieverkopen doen de binnenlandse versmarkten doen het goed. De prijzen houden stand. Er is echter een tekort aan exportpartijen, waardoor de telersprijzen laag blijven (tussen de 4,00 en de 6,50 €/q). Spanje en Portugal blijven hierin geïnteresseerd, terwijl Oekraïne informeert zonder echt iets te kopen.

Frankrijk
Industriemarkt: er vinden aankopen plaats die voornamelijk worden geleid door het gegeven dat de partijen die op basis van contracten geleverd moesten worden ontbraken (rechtstreeks door de teler of via tussenhandelaren). Er was bij het opheffen van de contracten geen sprake van vertragingen. Dit bevestigt de zeer goede activiteit in de fabrieken.

De belangrijkste fabrikant kocht op basis van prijzen van rond de 5,00 €/q (alle rassen), maar er hebben ook transacties plaatsgevonden tegen hogere prijzen (van rond de 6,00 €/q).

Exportmarkt: de markten zijn (te) rustig, de activiteit loopt terug richting Spanje, Portugal en de oostelijke landen waar de sluiting van restaurants zwaar drukt op de markten voor niet-wasbare rassen.

Industrieaardappelen, bulk, voor export, excl. btw, Nord Seine, €/qt, min - max (gem) (RNM):

Industriële activiteit (bron: GIPT): de Franse fabrieken hebben van juli tot eind december 2020 565.000 ton aardappelen verwerkt, een daling van 9,6% in vergelijking met de situatie in dezelfde periode in 2019. De daling varieert afhankelijk van de maand, met -3% in november, maar -26 % in december.

Duitsland
Versmarkt (vroege en halfvroege aardappelen): de prijzen van vastkokende rassen zijn ongewijzigd gebleven:  10,83 €/q (10,83 €/q, voorlaatste prijsopgaven) en ook ongewijzigd gebleven voor kruimige en bloemige rassen:  10,25 €/q (10,25 €/q, voorlaatste prijsopgaven).

De prijsstijgingen voor de bewaaraardappelen zijn nu al terug te zien in de REKA-prijsopgaven (tabel hieronder). In het zuidwesten van het land (Saarland, Baden-Württemberg) neemt het aantal Franse rassen toe, zoals dat eigenlijk elk jaar midden in de winter gebeurt.

Industriemarkt: stevige markten en stijgende prijzen: tussen de  6,50 en de 7,00 €/q voor Innovator (6,00 €/q vorige week) en voor Challenger/Agria tussen de 6,00 en de 6,50 €/q  (5,00 €/q vorige week) en voor Fontane tussen de 5,50 en de 6,00 €/q . Hogere prijzen zijn betaald voor "Spitzenqualität" met Innovator-bovengrenzen van tussen de 8,50 en de 7,00 €/q voor Agria / Fontane!

De afgelopen maanden was er sprake van prijsstijgingen na het 'verdwijnen' van partijen naar de markten voor aardappelschijven, biogas en vee.

Er waren vaste prijzen voor de chipsrassen: prijzen van tussen de 7,00 en de 11,00 €/q.

Biologische aardappelen: ongewijzigde telersprijzen van rond de  41,00 €/q (alle rassen en markten samen), onderhandelbare prijzen. Verwachte prijsstijgingen...

* Als er niet op de velden wordt gewerkt, moet 1 €/q aan sorteerkosten van de prijs afgehaald  

Voor meer informatie:
FIWAP
www.fiwap.be 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven