Sofie Vandereycken, Presa

“De populariteit van monomateriaal-verpakkingen is in de afgelopen jaren flink toegenomen”

Tholen – Het coronavirus heeft enorm veel invloed op mens en samenleving, maar ook de manier van verpakken is door de crisis beïnvloed. “Voor de crisis was de trend zo weinig mogelijk verpakking, inmiddels is het eerder meer dan minder verpakkingen”, merkt Sofie Vandereycken van verpakkingsspecialist Presa op. “We zien dat veel fruit en groenten terug in folie verpakt worden, omwille van hygiënische redenen. Het gebruik van folie in verpakkingen was voor de crisis nog een punt van discussie, maar inmiddels is de vraag weer flink toegenomen.”

Of deze trend ook na de Covid-crisis door zal zetten is voor Sofie koffiedikkijken. “Ik kan niet in de toekomst kijken, maar mijn gevoel zegt dat de trend van meer verpakken, nog wel even blijft hangen. Een andere trend die we opmerken is de toenemende aandacht voor monomateriaal-verpakkingen: verpakkingen die uit één soort materiaal bestaan. Deze verpakkingen zijn duurzaam, omdat ze veel makkelijker te recyclen zijn dan verpakkingen die uit meerdere materialen bestaan. Deze verpakkingen kunnen zowel uit folie als uit papier bestaan.”


Leaf verticale flowpackmachine

Leaf verticale flowpackmachine
Recent heeft Presa een machine aan haar assortiment toegevoegd die naadloos aansluit op de vraag naar mono-verpakkingen: de verticale flowpackmachine van de Leaf-serie. “De Leaf is ontwikkeld om papieren zakken te produceren uit 100% recycleerbaar en composteerbaar papieren monomateriaal. De Leaf-machine werkt met materialen die zijn gecoat, waardoor de verpakking ideaal is voor aardappelen en andere knolgroenten”, legt Sofie uit. “Daarnaast draagt de machine bij aan de vermindering van de plastic afvalberg, omdat de Leaf is opgebouwd uit roestvrijstaal en gerecycleerde materialen zoals plastic uit de oceanen.”

Folie
“Ondanks het feit dat we ook investeren in papieren verpakkingsoplossingen bieden we nog altijd oplossingen voor verpakkingen met folie aan. Papier heeft niet alle eigenschappen van plastic en voor sommige producten is folie een vereiste. Daarvoor hebben we verschillende machines die van zo weinig mogelijk plastic, een stevige verpakking kan produceren. Tevens is het belangrijk dat machines zo goed mogelijk afgesteld staan, zodat er zo weinig mogelijk restfolie overblijft”, zegt Sofie.

Laseren
Enkele jaren geleden zagen veel mensen het laseren van AGF-producten als een goed alternatief voor verpakkingen. Toch is deze manier van ‘etiketteren’ niet helemaal van de grond gekomen. “Naast het feit dat de instapkosten voor laseren een stuk hoger zijn dan op een conventionele manier te etiketteren, is het ook niet voor alle soorten groenten en fruit mogelijk. Als een product wordt gelaserd, mag het geen invloed hebben op de houdbaarheid. Als dat wel zo is en de houdbaarheid daalt, dan neemt de voedselverspilling toe en is het alsnog niet duurzaam.”

“Door het aanbieden van zowel oplossingen voor folie- als papieren verpakking leggen we de keuze bij de klant. Er wordt al snel gezegd dat folie niet duurzaam is, maar ook het gebruik van papier kan ter discussie worden gesteld. Daarom proberen wij als bedrijf onze klanten zo goed mogelijk te adviseren en vinden we het belangrijk dat zowel de klant als de consument zich goed voelt bij een verpakking”, besluit Sofie.

Voor meer informatie:
Sofie Vandereycken
Presa
Brusselsesteenweg 558
3090 Overijse (België)
+32 (0)2/657 02 22
marketing@presa.com    
www.presa.com   


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven