"Vergeleken bij Duitsland en Nederland lopen we lichtjaren achter"

De coronacrisis heeft in de sectoren horeca en grootverbruik, evenals bij diens toeleveranciers, bijvoorbeeld van ready-to-eat groenten en fruit, diepe sporen achtergelaten. Hierdoor nam ook de investeringsbereidheid inzake machines voor het snijden van producten eerder af. Maar de vraag heeft zich verplaatst van de grootindustrie naar de directe verkoop en de verkoop vanaf het eigen erf, ziet Franz Führer, directeur van het gelijknamige handelsagentschap en gespecialiseerde machineleverancier op de Oostenrijkse markt.

Franz Führer is exclusieve leverancier van Kronen-machines in Oostenrijk. In de grootindustrie worden vooral de GS 20 bandsnijmachines goed ontvangen.

In het kader van de horecasluiting in heel Oostenrijk tijdens de eerste en tweede lockdown waren er duidelijk kleinere hoeveelheden in de horeca nodig. "Juist voor de grootindustrie is hierdoor een wezenlijk deel van de omzet compleet weggevallen. Men heeft simpelweg andere zorgen dan het investeren in de machinale uitrusting", aldus Franz, die de eenmanszaak sinds 2012 runt. 

Meer aanvragen vanuit de directe verkoop
De afname van de investeringsbereidheid in de grootindustrie kan echter grotendeels gecompenseerd worden door toegenomen aanvragen vanuit andere sectoren. "Dankzij corona heeft het inkoopgedrag zich compleet veranderd en er worden nu grote omzettoenames geregistreerd in de directe verkoop en bij bedrijven die vanaf het eigen erf verkopen. Ook deze groep heeft het potentieel van gesneden producten ingezien en heeft vooral kleinere groentensnijmachines nodig, waarmee men de eigen oogst eenvoudig en gemakkelijk kan verwerken. De komende drie weken ben ik volledig volgeboekt, omdat er momenteel zoveel demonstraties aangevraagd worden."

Rechts: De eerste leveranciers uit de agf-verwerking zijn reeds omgevallen tijdens de coronapandemie. En verdere faillissementen zullen volgen", denkt Franz.

Handelsagentschap Führer is licentiedrager van de gerenommeerde merken Kronen, Feuma en Boss Vakuum op de Oostenrijkse markt en daarmee hoofdleverancier voor de binnenlandse branche op het gebied van vers gesneden producten. "Door de samenwerking wordt iedere categorie gedekt. Uit de Kronen-catalogus worden vooral de bandsnijmachines evenals was- en centrifugeerinstallaties goed ontvangen. Feuma-machines zijn daarentegen eerder geschikt voor de kleinere producenten. Onze service wordt gecompleteerd met Boss-oplossingen, zodat de vers gesneden producten in iedere verpakkingshoeveelheid marktconform verpakt kunnen worden."

Oostenrijkse markt voor vers gesneden producten staat in de kinderschoenen 
Het segment van vers gesneden producten staat vergeleken bij het nabijgelegen buitenland nog in de kinderschoenen, vervolgt de machinehandelaar zijn verhaal. "Er zijn ongeveer 4-5 grotere spelers de gezamenlijk de levensmiddelenhandel beleveren. Het aanbod in Duitse en vooral Nederlandse supermarkten is echter veel groter, daar hobbelen wij nog lichtjaren achteraan. Ondertussen kookt de jongere generatie steeds minder thuis, waardoor er vanuit het oogpunt van de handel een wereld te winnen valt. Ik zou wensen dat de levensmiddelenhandel dit groeipotentieel gaat erkennen en het assortiment bijpassend uitbreidt."

Voor meer informatie:
Handelsagentur Führer
Franz Führer
Linzer Straße 23a
3004 Ried am Riederberg
Telefoon:+43 (0) 699 / 195 637 42
E-mail: office@handelsagentur-fuehrer.at  
Internet: www.handelsagentur-fuehrer.at      


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven