Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Milton Calle van Exotic Producers and Packers

"Kleinere Peruaanse mango's door aanhoudende droogte"

Het Peruaanse mangoseizoen is half november van start gegaan. Als gevolg van aanhoudende droogte zijn de mango's die momenteel worden geplukt kleiner en dit zet de markt onder druk. "We hadden 40 tot 45 dagen waarop de bomen onvoldoende water kregen en vrijwel alle telers maakten zich zorgen over de impact hiervan op het fruit. De droogte had direct effect op de maten, vandaar dat we nu vooral de maten 10 en 12 inpakken. De grotere maten hebben het juiste stadium van rijpheid nog niet bereikt," zegt Milton Calle van Exotic Producers and Packers. 


 
Kleine maten zorgen voor moeilijke markt
Hoewel de totale oogst niet werd geraakt, vormt de overvloed aan kleinere maten een uitdaging voor Peruaanse mango-exporteurs. "In Europa nemen importeurs doorgaans niet meer dan 30% van de maten 10 en 12 af. Nu we deze maten in overvloed beschikbaar hebben, zijn de prijzen drastisch gedaald," zegt Calle. "Importeurs vechten om grote maten te pakken te krijgen en omdat de kleine maten niet goed verkocht worden, bouwen zich voorraden op en neemt de kwaliteit af," voegt hij eraan toe.  

Ondanks de problemen op de versmarkt is de vraag vanuit de verwerkende sector sterk. "Verwerkers betalen competitieve prijzen voor mango's die niet op de versmarkt kunnen worden afgezet. Een groot deel van dit kleinere fruit, dat normaal bestemd zou zijn voor de verse verkoop, wordt nu verwerkt tot diepgevroren product en dat is iets wat nog niet eerder is voorgekomen," legt Calle uit. 
 
Naast de overvloed aan kleine maten kampt de exportsector volgens Calle ook met logistieke problemen. "Vanwege het overaanbod bouwen zich voorraden op. Dit leidt tot nog grotere problemen omdat het fruit in koelhuizen bij een temperatuur van 8 graden wordt bewaard, wat funest is voor de Peruaanse mango, die eigenlijk bij 12 graden dient te worden bewaard. Peru heeft de langste transittijd in de wereldwijde mangosector. Deze bedraagt rond de drie weken en daarbij moet ook nog een week in het pakstation worden opgeteld. Dit is erg lang voor een exotische fruitsoort, zoals de mango. Wanneer de mango's hun bestemming eindelijk bereiken, dient de koelketen te worden onderbroken, in tegenstelling tot andere fruitsoorten waar de koelketen juist niet onderbroken mag worden. Vanaf dag 31 zal de mango bij een bewaartemperatuur van 8 tot 9 graden gaan bederven, waarbij er interne verkleuring optreedt. Buiten de lage prijzen is er dan ook sprake van kwaliteitsproblemen, waardoor een 'perfecte storm' wordt gecreëerd," legt Calle uit. 
 
Hoewel er in de regio onlangs neerslag is gevallen, levert dit meer problemen op dan het goed heeft gedaan. "Momenteel valt er veel regen in de bergen van Piura, wat ervoor heeft gezorgd dat het waterpeil in het San Lorenzo-bekken is gestegen. Dit reservoir wordt gebruikt voor het irrigeren van zo'n 90% van alle mangoboomgaarden in Piura. De voortdurende regenval heeft wel zijn weerslag op de kwaliteit van het fruit en sommige mangobomen hebben last van schimmelziekten. Dit geldt met name voor bomen die weinig hebben gebloeid en veel bladgroei hebben. Helaas zijn dit nu net de bomen die de grootste vruchten geven," vervolgt Calle. 


 
Vooruitzichten voor de rest van het seizoen
Naast de problemen met de maten van Peruaanse mango's is het ook zo dat Brazilië dit jaar een langer seizoen heeft en nog altijd mango's exporteert. Dit heeft de prijzen voor Peruaanse exporteurs nog verder omlaag gehaald. "Momenteel liggen de prijzen in Europa tussen de €4,00 en €5,50 per doos. Brazilië zal dit seizoen tot het einde van het jaar leveren. Normaal gesproken is dit tot half december. In januari zal Peru echter de voornaamste leverancier op de markt zijn," zegt Calle. 

Het Peruaanse mangoseizoen begon in november in Piura en verplaatst zich in februari naar Motupe. In maart en april is de aanvoer afkomstig uit Casma. "De vooruitzichten voor de komende paar weken zijn wisselend," zegt Calle. "Sommigen denken dat er tot en met week twee wat meer grote maten beschikbaar zullen zijn maar ik vraag me dit af. In Motupe is er eveneens sprake geweest van een langdurige periode van droogte als gevolg van problemen met de irrigatie-infrastructuur. Alles wijst dan ook op een drastische oogstdaling. Er zijn een paar bedrijven die waterpompen hebben en deze kunnen op goede opbrengsten rekenen. Een groot deel van de boomgaarden is echter afhankelijk van natuurlijke irrigatie waardoor er ook hier vooral kleiner fruit zal worden geoogst."
 
Gelukkig waren er in Casma nauwelijks problemen op het gebied van irrigatie. "In een paar gebieden in Casma kwamen dezelfde problemen voor maar het gaat hier om geïsoleerde regio's. We verwachten dat hier de aantallen lager uit zullen vallen maar de totale omvang van de verliezen is nog niet in kaart gebracht," zegt Calle tot slot. 
 

Voor meer informatie: 
Milton Calle
Exotic Producers and Packers
Tel:  +51 942601792 
Email: mcalle@ep-p.com.pe  
www.ep-p.com.pe

Publicatiedatum: