Chinese gemberexporteur waarschuwt voor niet optimale kwaliteit van te vroeg geoogste gember

Verse gember stelt hoge eisen aan de oogsttijd en de bewaartijd. De oogst begint meestal als de winter aanbreekt. Als gember niet op de juiste wijze gedurende de juist tijd wordt opgeslagen, dan valt de schil eraf. De buitenlandse vraag naar Chinese gember is dit seizoen hoog en veel teeltbedrijven zijn eerder dan gebruikelijk begonnen met het oogsten van hun gember. De vroeg geoogste gember uit het noordoosten van China wordt momenteel in grote hoeveelheden geëxporteerd. Dit heeft een duidelijke invloed op de Chinese markt. Erin Chen, manager van Juxian Taiyuan Foodstuffs, licht de omstandigheden op de Chinese gembermarkt verder toe.


Gember die op de juiste manier is geoogst en bewaard.

Juxian Taiyuan Foodstuffs exporteert voornamelijk Chinese gember naar de Europese markt. "De Europese marktvraag naar Chinese gember is dit seizoen bijzonder hoog is. Sommige exporteurs zijn het seizoen twee weken eerder dan gebruikelijk begonnen om een sterke positie op de exportmarkt in te nemen. De eerste containers met verse gele gember uit Shandong werden medio november verscheept en hebben hun overzeese bestemming al bereikt. De kwaliteit van het product is echter niet optimaal. Een deel van de gember heeft zwarte puntjes en ziet er niet goed uit," zegt Chen.

"De gembertelers in het noordoosten van China zijn ook begonnen met hun exportseizoen. Helaas is er de afgelopen weken veel regen gevallen in deze regio. De gember werd te vroeg geoogst, nog voordat hij rijp was, en de gember werd niet lang genoeg bewaard, zodat het watergehalte veel hoger blijft dan normaal. Dit heeft geleid tot problemen met de kwaliteit van het product. Bijna 50% van de gember begon te rotten en moest worden weggegooid. In sommige magazijnen was dat percentage zelfs 70%."

"Sommige exporteurs hebben als gevolg daarvan aanzienlijke financiële verliezen geleden. Handelaren die te vroeg hebben geoogst, willen allemaal graag hun gember exporteren voordat het percentage bedorven gember te hoog wordt. Ze hopen op de verkoop van grote hoeveelheden gember, maar de kwaliteit van het product is inferieur en ongeschikt voor transport over lange afstanden. Een groot deel van deze gember wordt verkocht aan de Zuidoost-Aziatische markten en het Midden-Oosten. Het grote aanbod heeft een even zo grote impact op de gembermarkt en met name op de prijs, die verzwakt."

"De huidige exportprijs van Chinese gember bestemd voor de Nederlandse markt ligt rond de 2.100 USD (1.725 euro) per ton. Op de vraag naar de marktvooruitzichten later in het seizoen antwoordt Chen: "Grote hoeveelheden verse gember uit het noordoosten van China overspoelen de markt. Ik verwacht dat het aanbod van GAP-gecertificeerde gember zal krimpen, vooral rond het Chinese lentefestival [12 februari, 2021]. En als het aanbod afneemt, zal de prijs stijgen."

Een andere belangrijke factor in de gemberexportmarkt is de plotselinge stijging van de transportkosten. "De prijs voor gemberbestellingen van overzeese markten was eerder in het seizoen vrij stabiel, maar nu zijn de verzendkosten met 4.000 dollar (3.287 euro) per container gestegen. Veel exporteurs hebben hierdoor financieel verlies geleden. We zijn ook niet in staat om deze situatie te veranderen. We doen ons best om zeecontainers te bemachtigen en blijven gember exporteren, zo goed als we kunnen," zegt Chen.

"De Europese markten stellen hoge eisen aan de invoer van gember. China exporteert voornamelijk GAP-gecertificeerde gember naar de Europese markt. Iedereen weet dat Shandong de grootste leverancier van gember is. Maar alleen de importeurs weten dat het grootste deel van de GAP-gember uit Noordoost-China komt. Het noordoosten is verantwoordelijk voor 25% van de Chinese export van gember. De vruchtbare bodem in het noordoosten van China is relatief weinig bewerkt en niet verontreinigd door spoorelementen en gewasbeschermingsmiddelen. Daarom is de productkwaliteit van gember uit dat gebied veel hoger."

Chen besprak ook passende strategieën voor de steeds veranderende gembermarkt. "We exporteren ook kleine hoeveelheden verse gember naar trouwe klanten. We zorgen ervoor dat de druk op ons machinepark niet te hoog is en we houden de kwaliteit van het product tijdens de verwerking goed in de gaten. Zo garanderen we de kwaliteit van het product. Ten slotte zijn de risico's van een te vroege export vrij groot. We vermijden de export van grote hoeveelheden zo vroeg in het seizoen. We wachten tot de gember volledig en goed is verwerkt voordat we aan het begin van de winter beginnen met ons exportseizoen."

Juxian Taiyuan Foodstuffs is opgericht in 1999 en een gespecialiseerd verwerkings- en exportbedrijf van gember. Het bedrijf exporteert voornamelijk Chinese gember naar de Europese en Noord-Amerikaanse markt. Het beschikt over een aantal certificeringen, waaronder GAP, SMETA, EU Organic, en USDA Organic. Het bedrijf blijft trouwe klanten leveren, maar het bedrijfsteam heeft ook nieuwe contacten gelegd met klanten in Duitsland en Nederland. Het team is daarnaast in onderhandeling over een strategische samenwerking met supermarktketens in Zweden.

Voor meer informatie:
Erin Chen
Juxian Taiyuan Foodstuffs Co., Ltd.
+86 1821 0938 299
jxtyfood@hotmail.com
www.jxtyfood.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.