Zwarte gember is een oude soort en biedt relatief nieuwe mogelijkheden voor de versmarkt. Kaempferia parviflora heeft donkerpaarse wortels en is een belangrijke plant voor verschillende behandelingen in de traditionele geneeskunde en voor voedingssupplementen. De Europese of Amerikaanse markt heeft nu de mogelijkheid om zwarte gember in te kopen.

Telers in het Koulen Gebergte in Cambodja telen de plant al een paar jaar en hadden een klant gevonden die een order van 6.000 kg heeft geplaatst. Aangezien de lonen en levensomstandigheden van veel telers in Cambodja slecht zijn, was dit een belangrijke bestelling voor deze telers en hun gemeenschap. Ze hebben zich samen met hun families verenigd om de zwarte gember te telen en hun klant te voorzien van de vereiste kwaliteit.

Het product zou naar de Europese markt worden verladen, een markt met een groeiende belangstelling voor planten met gezondheidsvoordelen en waarvan gedacht wordt dat er veel belangstelling voor dit product bestaat.

Maar een gezondheidsprobleem bracht de tegenslag: door Covid werd de bestelling, ondanks de ondertekening van de contracten,  geannuleerd. Dit is een unieke kans voor andere handelaren, omdat de gember nu weer beschikbaar is.

Jan Hoogewoning: "Handelaren in de verssector, hebben nu de gelegenheid om aan zwarte gember te komen. Het is bijna schrijnend om te zien met welke stress de telers momenteel te maken hebben. Cambodja is een arm land en Covid heeft het er niet beter op gemaakt. In het algemeen zijn de omstandigheden voor telers niet gunstig en een dergelijke orderannulering kan grote gevolgen hebben voor de telers en hun gemeenschap."

Hoogewoning woont al jaren in Thailand en nadat hij over de situatie hoorde, heeft hij besloten de telers te helpen. "Ik krijg geen enkele commissie op deze verkoop, omdat ik wil dat alle winst naar de arme telers in Cambodja gaat. Begrijp alstublieft dat Cambodja een van de armste landen in Aziƫ is en dat vooral telers het moeilijk hebben om zichzelf en hun gezinnen te voeden."

Zwarte gember wordt in het Thais ook wel zwarte Galanga of Krachai Dum genoemd. Het wordt gebruikt om mee te koken en te mengen in smoothies en staat bekend om zijn medicinale voordelen. Het is qua smaak niet te vergelijken met reguliere, rijpe gember.

Voor meer informatie:
Jan Hoogewoning
e-mail
LinkedIn