Zimbabwaanse knoflook betreedt internationale markt

Kleinschalige knoflooktelers uit het district Gutu Central in Zimbabwe zijn de samenwerking met ZimTrade en lokale leveranciers van zaaigoed aangegaan om hun productiviteit te verhogen om hun producten naar internationale markten te kunnen exporteren. 

De telers in dit district startten drie jaar geleden met de knoflookteelt in het kader van een initiatief dat minister Winston Chitando introduceerde. 

“Volgend jaar stoppen we 15 ton plantgoed in de grond en met gemiddelde opbrengsten van 7 ton per hectare zal dit ons zo'n 80 ton opleveren. We willen ook graag samenwerken met SeedCo om een areaal van 150.000 te kunnen benutten. Daarnaast bekijken we de mogelijkheden tot het telen van chilipepers. Het betreffende tuinbouwprogramma werd geïnitieerd door president Emmerson Mnangagwa," aldus Chitando.  

Sommige telers hopen meer grond ter beschikking te krijgen zodat zij grotere coöperaties kunnen vormen, waarmee banen voor de lokale jeugd en vrouwen kunnen worden gecreëerd. De ontwikkeling van een winstgevende plattelandseconomie heeft prioriteit in de overheidsplannen en zijn erop gericht de gemeenschap minder afhankelijk te maken van federale steun in tijden van droogte. 

Bron: herald.co.zw

Foto: Dreamstime.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven