Ondanks de aanzienlijke en continue groei die de avocadosector de afgelopen jaren heeft doorgemaakt, geeft de algemeen directeur van Camposol International, José Antonio Gómez Bazán, aan dat er nog groeimogelijkheden liggen in de belangrijkste exportmarkten, namelijk Europa en de Verenigde Staten.
Van 2013 tot 2020 is de afzet van avocado’s in de Verenigde Staten verviervoudigd tot 1.231.000 ton. In dezelfde periode is de Europese avocadomarkt zelfs vervijfvoudigd tot 667.000 ton. De groei in beide gevallen werd vooral gedreven door de aanvoer vanuit Peru.
Gómez Bazán geeft aan dat de gemiddelde consumptie per persoon in Europa met 1,11 kilo nog steeds minder dan een derde bedraagt van de 3,71 kilo in de Verenigde Staten. Toch blijft de consumptie in Europa gestaag toenemen. De gemiddelde consumptie in de VS steeg van 1,05 kilo in 2003 naar 3,71 kilo in 2020, in Europa van 230 gram naar 1,11 kilo.
Hij wijst erop dat volgens een studie uit 2019 bijna 50% van de Amerikaanse huishoudens geen avocado’s consumeert, wat wil zeggen dat die markt nog een ruime groeimarge heeft. “Maar”, zo zegt hij, "er moet nog hard gewerkt worden om enerzijds het volume te verhogen en anderzijds de prijzen op peil te houden".
Als de gemiddelde Europese consumptie die van de Verenigde Staten evenaarde, zou de afzet in Europa verdrievoudigen en bijna de 2 mln ton bereiken. "Dat zou formidabel zijn, maar het is een heel delicate onderneming om de nagel op de kop te slaan met de juiste promotie, want als een toename in volume gepaard gaat met een afname in prijs, dan is alles voor niets geweest, zoals we dit jaar hebben gezien."
Met betrekking tot de Chinese markt zegt de directeur dat destijds alle Peruaanse hoop, maar ook die van andere landen zoals Chili, op China was gesteld, maar dat het nooit een succes is geworden wegens problemen met het aanbod.
Zo heeft het Peruaanse aanbod dit jaar kwaliteitsproblemen gehad (zwarte vlekken). "Hoewel de aanvoer naar China dit jaar geen problemen opleverde, wilden de prijzen niet mee door voornamelijk kwaliteitsproblemen."
De directeur van Camposol legt nog uit dat de grote uitdaging in China de continue aanvoer is en dat er ook nog veel geïnvesteerd moet worden in marketing en reclame.
Bron: agraria.pe