Europese aardappelmarkt (week 46)

De Franse export blijft moeizaam verlopen

Europese fysieke markten
Prijzenoverzicht (bron: NEPG):

België
Marktbericht Fiwap/PCA:
Industrieaardappelen: de markten zijn zwak, met ongewijzigde prijzen, maar,  afgezien van enkele partijen  contractoverschotten, zeer weinig transacties. De industrie is niet geïnteresseerd in zeldzame rassen en op enkele beperkte zendingen naar Afrika na is de export vrijwel afwezig. Het aanbod is over het algemeen klein, maar toen de oogstactiviteiten waren afgerond, zijn er toch nog een aantal partijen aangeboden.

Fontane, Challenger: prijzen van tussen de 2,00 en de 3,00 €/q, zwakke markt; zeer weinig transacties op een inactieve markt door een gebrek aan vraag.
Bintje: prijzen van rond de 3,00 €/q. Het aanbod is groter dan vraag.  

Bintje aanplant: weinig handel, afwachtende kopers en verkopers… Nederlandse aanplant, klasse A, geleverd in maart 2021, per 10 ton, in big bags excl. btw:
Maat 28 - 35 mm: 66,00 68,00 €/q
Maat 35 - 45 mm: 43,00 - 45,00 €/q

Termijnmarkt
EEX in Leipzig (€/q) Bintje, Agria en aanverwante industrierassen, 40 mm, min 60% 50 mm:

Nederland
De moeizame voortgang van het oogsten in de zwaardere regio's vorige week heeft de markten niet heel erg onder druk gezet. Volgens de VTA blijft er tussen de 5 en 10% te oogsten over in het hele land en tot 25% in de Nederlandse kustgebieden. De gedeeltelijke herfinanciering leidde tot een verdere vertraging van de industriële activiteit. Enerzijds betekent dit dat de lijnen met verse frites grotendeels stil liggen, maar anderzijds is de productieactiviteit bij diepvriesproducten bijna normaal.

Als (positief) gevolg van de herfinanciering is de activiteit op de versmarkten (zeer) goed. De exportactiviteit blijft daarentegen beperkt, alleen die naar de overzeese bestemmingen is aanwezig, met normale partijen, voor telersprijzen van tussen de 5,00 en de 7,50 €/q en tussen de 8,50 en de 11,00 €/q voor op maat en kwaliteit gesorteerde aardappelen. 

Frankrijk
Industrie: vorige week bleven de prijzen steevast tussen de 3,00 en de 4,00 €/q liggen, afhankelijk van het ras, met altijd aankopen door bepaalde fabrikanten en handelaren voor onmiddellijke levering tegen prijzen dichtbij of hoger dan de gehandhaafde prijzen, vooral bij gevoelige rassen. De neerwaartse trend werd deze week bevestigd met prijzen die werden verlaagd en tussen de 2,00 en de 3,00 €/q kwamen te liggen.

De exportactiviteit blijft moeizaam, maar er gaan wel zendingen naar Spanje en Portugal. De Oost-Europese landen en Italië zijn niet erg aanwezig. De telersprijzen liggen tussen de 13,00 en de 16,00 €/q voor de basiskwaliteit, de prijzen liggen iets hoger rode rassen: rond de 18,00 €/q en de prijzen voor de Agata-aardappelen van topkwaliteit liggen rond de 20,00 € /q.

Het oogsten wordt onder iets betere omstandigheden afgerond. Wel zijn er conserveringsproblemen die verband houden met vochtige opslagomstandigheden en/of vroege kieming. 

Industrierassen, bulk, export, excl. Btw, Nord Seine, € / qt, min - max (gem) (RNM):

Duitsland
Versmarkt: de vraag is goed: door de sluiting van restaurants en kantines stijgt de consumptie door huishoudens. In het Rijnland moeten kopers 2 €/q extra betalen voor deze bewaaraardappelen. Dit verklaart de 'stijging' van de prijzen (2 €/q). Schillers constateren een daling van de aankopen van 'schilaardappelen' en van alle producten die nodig zijn bij de voorbereidingsactiviteiten van de HoReCa en bedrijfskantines/ restaurants.

De industriemarkt: de oogst is ver gevorderd en naar alle waarschijnlijkheid binnenkort afgerond. De industrie is vooral gefocust op contracten, de vraag naar zeldzame soorten is zwak na de heropleving van van het coronavirus. De activiteiten van de makers van chips verlopen erg goed. Dit is ook terug te zien aan de stijgende prijzen (1 à 2 €/q). Hetzelfde geldt voor de makers van aardappelschijven (maar dit is niet terug te zien aan de prijzen).

* Als er niet op de velden wordt gewerkt, moet 1 €/q aan sorteerkosten van de prijs afgehaald

Versmarkt (vroege en halfvroege aardappelen): de prijs van vastkokende aardappelen blijft ongewijzigd: 10,83 €/q (10,83 €/q vorige week) en is iets steviger voor kruimige/bloemige aardappelen: 10,17 € / q (10,08 € /q vorige week). De verkoop in de supermarkten is dankzij de coronavirus-sfeer goed. Voor de aardappelen die uit de opslag gehaald worden geldt een toeslag van 2,00 €/q.

Industriemarkt (rassen bewaaraardappelen): Minder stevige markt: prijzen van rond de 3,50 €/q voor Inno / Agria ( tussen de 3,50 en de 4,00 €/q vorige week), en ook iets lager voor Challenger/Fontane: rond de 3,00 € /q (tussen de 3,50 en de € 4,00 €/q vorige week). De industrie richt zich voornamelijk op de contracten.

Biologische aardappelen: telersprijzen van rond de 41,00 €/q (alle rassen en markten samen), onderhandelbare prijzen.

Groot-Brittannië
De prijzen op de markt met zeldzame rassen (alle rassen samen) liggen rond de 11,93 €/q. De impact van de tweede coronavirusgolf is duidelijk merkbaar en zichtbaar bij de levering van verse producten, met volumestijgingen tot 20% in bepaalde segmenten. De topkwaliteit aardappelen zijn schaars. De vraag naar gebakken aardappelen (inclusief die van Fish & Chips-winkels) is vrijwel niet-bestaand, de telers proberen in kaart te brengen welke rassen niet goed konden worden bewaard. De telersprijzen voor schillers blijven rond de £ 5/q liggen voor aardappelen in zakken, en tussen de € 13,00 en de   14,00 €/q voor op grootte gesorteerde Markies en Agria-aardappelen.

Voor meer informatie:
FIWAP
www.fiwap.be 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven