James Meers, G's Fresh (VK)

Positieve champignonmarkt houdt aan

De vraag naar paddenstoelen in het Verenigd Koninkrijk piekte in april, toen het land in lockdown was en mensen meer thuis gingen koken. Momenteel is de piek wat afgezwakt, maar de verkoop van paddenstoelen blijft sterk, merkt G’s Fresh.

"Tijdens de lockdown in april stegen de detailhandelsverkopen met 30%," zegt James Meers, commercieel directeur van G's Fresh. "Hoewel de piek nu voorbij is, zien we over het algemeen nog steeds een verkoopstijging van 15%. Deze stijging wordt een beetje gecompenseerd door een lagere vraag vanuit food service, maar er is zeker sprake van groei in de champignonsector."

De situatie in het VK is op dit moment erg grillig, er worden meer lokale lockdowns aangekondigd die de vraag van de foodservice beïnvloeden, maar er wordt nog steeds meer thuis gekookt dan voordat de pandemie begon.

"Een andere factor in de toegenomen vraag is een voortdurende verschuiving naar vegetarisme of mensen die gewoon vleesvrije dagen hebben. De champignon is een geweldige vleesvervanger en waar we normaal gesproken een daling van de verkoop zien in de zomer, gebeurde dat dit jaar niet."

Arbeid
Zoals in veel sectoren is arbeid een uitdaging geweest en nu Brexit opdoemt geeft James toe dat het een uitdaging zal blijven, tenzij er afspraken kunnen worden gemaakt. Champignonplukkers hebben geen formele kwalificaties nodig, maar het is een complex werk, het kan moeilijk te beheersen zijn en het duurt ongeveer 12 weken voordat een werknemer een volleerd champignonplukker is. Het moet worden uitgevoerd met een aanzienlijke mate van zorg op basis van een goed beoordelingsvermogen. "Op basis van onze cijfers zullen we tegen het einde van 2021 meer dan 200 mensen tekort komen. Dat is meer dan 50% van ons personeelsbestand!"

In de afgelopen 20 jaar is het plukken van champignons uitsluitend door Oost-Europeanen gedaan. Zeker in verband met de hevige concurrentie van Poolse, Nederlandse en Ierse champignontelers, is de toegang van arbeidskrachten van buiten het VK een broodnodige levensader voor de Britse sector. Britse arbeidskrachten zien het plukken van champignons niet zitten en zeker niet als ze ervoor moeten reizen. Champignonteeltbedrijven zijn bijna allemaal op het platteland gevestigd en hebben daardoor weinig of geen personeelsaanbod.

In tegenstelling tot veel andere bederfelijke producten worden champignons met succes van buiten het Verenigd Koninkrijk geïmporteerd, bijvoorbeeld uit Polen, waar de arbeidskosten lager zijn en de toegang tot arbeidskrachten van buiten de EU is toegestaan. Zonder toegang tot betrouwbare en effectieve arbeidskrachten zal de Britse sector ongetwijfeld worden gemarginaliseerd door de invoer, met name uit Polen en de Ierse Republiek.

Coronamaatregelen
Covid-19 heeft voor veel bedrijven grote investeringen betekend om hun medewerkers veilig te laten werken en een uitbraak te voorkomen. Met honderden werknemers die elke ochtend aankomen is dit zeker een uitdaging geweest voor G's Fresh.

"In de tunnels is het relatief eenvoudig om de plukkers op afstand van elkaar te laten werken. We kunnen ook onze ploegendiensten spreiden. We hebben schermen moeten bouwen en veranderingen moeten aanbrengen om de inpakmedewerkers te beschermen. Het is een uitdaging als 250 medewerkers gelijk aankomen voor hun dienst, om dat goed te reguleren. Je moet ook nadenken over de tijdstippen van de pauzes en het opvangen van de medewerkers in de kantine. We hebben moeten investeren in veel nieuwe faciliteiten, maar als je denkt aan de gevolgen van het omgaan met een mogelijke uitbraak en stillegging, is het zeker de moeite waard," besluit James.

Voor meer informatie:
James Meers
G's Fresh
‭‭+44 7584 516511‬‬
james.meers@gs-fresh.com
www.gs-fresh.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.