"Eerste succesvolle proef met True Potato Seed (TPS) in Mozambique biedt potentie"

Een eerste pilot met True Potato Seed (TPS) in het district Angonia in de provincie Tete in Mozambique, die werd uitgevoerd door Solidaridad en Solynta, laat een groot potentieel zien om de aardappelteelt in Mozambique drastisch te verbeteren en innoveren. Aardappelen spelen een steeds belangrijkere rol bij het veiligstellen van de voedselzekerheid in Mozambique en vele andere landen in Afrika.

Tussen augustus 2019 en april 2020 voerden Solidaridad Mozambique en Solynta de eerste veldproef met hybride TPS uit in Mozambique voor het telen van aardappelen uit echt zaad in plaats van de traditionele pootaardappelen. De zaailingen werden gedurende zes weken in trays opgekweekt, waarna ze werden uitgeplant op de velden van telers.

Solynta leverde diverse rassen hybride zaden zodat de geschiktheid ervan kon worden getest en bood ook technische ondersteuning. Solidaridad Mozambique gaf telers training over de beste teeltpraktijken, zoals bodembeheer, bemesting en gewasbescherming. Verschillende lokale instellingen, waaronder de Universidade Unizambezi, werkten ook mee aan het initiatief. Mandla Nkomo, algemeen directeur van Solidaridad Zuid-Afrika: "De resultaten zijn erg bemoedigend. De gemiddelde opbrengsten van de drie rassen varieerden tussen de 8,5 ton tot maar liefst 25,9 ton per hectare ten opzichte van een opbrengst van 8 ton per hectare bij lokale rassen."

De aardappel is wereldwijd één van de drie meest geteelde en geconsumeerde voedselproducten. Het belang van dit gewas zal de komende jaren alleen maar toenemen gezien de groei van de wereldbevolking. Hetzelfde geldt voor veel landen in Afrika, en zo ook Mozambique. De aardappelproductie in Sub-Sahara Afrika is de afgelopen 20 jaar ruim verdubbeld tot een productie van 16 mln ton en een areaal van 2 mln hectare. Aardappelen hebben een hogere voedingswaarde dan andere basisgewassen, zoals rijst, cassave en maïs. In termen van waterverbruik presteert de aardappel ook beter dan veel andere basisgewassen. Zo is er voor de productie van één kilo maïs bijvoorbeeld 400% meer water nodig dan voor het telen van één kilo aardappelen. 

Angonia bevindt zich in het westelijk deel van Mozambique en staat bekend als één van de belangrijkste aardappelteeltgebieden in het land. Zo'n 63.000 telers produceren hier ongeveer 90% van alle Mozambikaanse aardappelen. Evenals in vele andere Afrikaanse landen neemt ook in Mozambique de aardappelconsumptie in rap tempo toe. Charles Miller, commercieel directeur bij Solynta, zegt dat als de testresultaten ook kunnen worden behaald op de velden van lokale telers de aardappelproductie in Mozambique met 50% zou kunnen groeien. Dit zou de afhankelijkheid van geïmporteerde consumptieaardappelen sterk verminderen en bijdragen aan de ontwikkeling van een lokale aanvoer van kwaliteitszaad.

De Solynta innovatie maakt het mogelijk om nieuwe rassen te verkrijgen uit botanisch zaad in plaats van pootaardappelen. Deze technologie maakt het mogelijk om binnen korte tijd nieuwe aardappelrassen te ontwikkelen met een hogere voedingswaarde en die beter zijn afgestemd op lokale en regionale behoeften, zoals rassen die bestand zijn tegen droogte en bepaalde ziekten. Daarnaast biedt TPS ook grote voordelen op logistiek gebied aangezien 25 gram zaad gelijk staat aan 2.500 kilo pootgoed. Zaad is beter toegankelijk voor kleinschalige teeltbedrijven in verafgelegen gebieden omdat het gemakkelijker te bewaren en vervoeren is. TPS is ook vrij van ziekten hetgeen bij traditionele pootaardappelen lang niet altijd het geval is. 

"Door de kennis en vaardigheden van Solidaridad op het gebied van plantveredeling te combineren met de agronomische expertise van Solynta hopen we lokale telers te kunnen laten profiteren van de voordelen van TPS," zegt Gert van der Bijl van Solidaridad. In de tweede helft van 2020 zullen Solynta en Solidaridad hun samenwerking uitbreiden in Angonia in de hoop in de nabije toekomst een nieuw systeem op te zetten dat het potentieel van de aardappelteelt in Mozambique zal ontsluiten om zo de voedselzekerheid in dit land en andere Afrikaanse landen te verbeteren.

Voor meer informatie: 
Xarain van Os
Solynta
Email: xarain.vanos@solynta.com 
Phone: +31 6 255 747 23


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.