Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Gérard Lliso, Select Agrumes:

De avocadoprijzen zijn weer aan het stijgen

Dit jaar was de afzet van avocado's bijzonder wisselvallig. Tijdens de lockdown zijn de avocado's zeer goed afgezet tegen relatief hoge prijzen. “De prijzen zijn vooral in april gestegen. Uiteindelijk was de markt uitstekend voor de avocado’s uit Spanje ondanks een moeilijke start van de oogst vanwege kwaliteitsproblemen die verband hielden met de weersomstandigheden ”, legt manager van Select Agrumes op de MIN-markt van Rungis Gérard Lliso uit.

“Een overaanbod in de zomer leidde tot een drastische prijsdaling”
Maar in juli keerde de situatie zichzelf om. “Het Spaanse avocadoseizoen is eind april geëindigd. Daarna kwamen er grote hoeveelheden avocado’s vanuit Peru op de Europese markt. Wekelijks zijn er tussen de 400 en 600 containers verscheept. Dit overaanbod heeft ervoor gezorgd dat de prijzen daalden tot op een punt dat we nog maar zelden hadden meegemaakt. De groothandelsprijzen lagen toen tussen de 5 tot en de 8 euro per pakket. Deze situatie maakte dat Peru de exportactiviteiten verminderde, de markt zich kon herstellen en geleidelijk weer in evenwicht kon komen. Hierdoor gingen de prijzen in augustus weer omhoog naar 10-12 euro per pakket,” legt Gérard uit.

“Het Peruaanse seizoen loopt ten einde, de prijzen zijn bijzonder hoog en de kwaliteit is goed”
Sinds begin september zijn de prijzen weer gestaag aan het stijgen. “Het Peruaanse seizoen loopt ten einde. Het aanbod neemt van week tot week af en de prijzen zijn sinds het begin van het schooljaar nog meer gestegen. Sinds een paar weken zijn de prijzen voor de avocado’s met bijna 1 euro per pakket gestegen. Sinds september lagen de prijzen rond de 12-13 euro. Vorige week hebben we prijzen van rond de 17 euro bereikt en deze week worden de avocado’s afgezet voor 18,5 euro.

De kwaliteit van de avocado’s aan het einde van het seizoen is optimaal. Ze hebben een zeer goed vetgehalte en de nootachtige nasmaak van de Hass-avocado, die zo populair is bij consumenten.”   

“De prijzen moeten in ieder geval hoog blijven tot de komst van de avocado’s uit Spanje”
Het Spaanse avocadoseizoen zou ergens in november moeten beginnen. “Ik denk dat de prijzen hoog zullen blijven tot aan het begin van het Spaanse seizoen. We zijn daarom ook gegarandeerd van goede prijzen in oktober en november. En over het algemeen, behalve vorig jaar, begint Spanje het seizoen met relatief hoge prijzen door vrijwillig heel weinig producten te exporteren.”  

Voor meer informatie:
Gérard Lliso
Select Agrumes
31 rue Avignon,
94 550 Rungis Complexe, France
Telefoonnummer: +33 (0) 6 73 84 22 17
gerard@select-agrumes.com 
www.select-agrumes.com   


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven