Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
USDA Avocado Annual Mexico

Exportwaarde van Mexicaanse avocado's sinds vrijhandelsverdrag met VS met 455% gestegen

Mexico is de grootste producent en exporteur van avocado's wereldwijd, met bijna 964.000 ton ter waarde van meer dan 2,4 miljard dollar (ruim 2 mld euro) die in het verkoopseizoen 2019/20 (juli-juni) naar de Verenigde Staten worden geëxporteerd, een historisch record voor zowel de hoeveelheid als de waarde.

De productie in de staat Michoacán, de enige staat met toegang tot de Amerikaanse markt, was 7% hoger dan in het vorige seizoen, en de productie en export zullen naar verwachting nog verder groeien in 2020/21. Ondanks de uitdagingen van de coronapandemie voor de oogsten en de toeleveringsketen bleef de vraag naar avocado in de Verenigde Staten sterk en zal deze naar verwachting toenemen. Avocado's zijn een belangrijk tuinbouwproduct voor Mexico en in navolging van het vrijhandelsovereenkomst tussen de Verenigde Staten en Mexico is de waarde van de Mexicaanse avocado's die naar de VS worden geëxporteerd sinds de invoering ervan met meer dan 455% (!) gestegen.

Verwacht wordt dat in 2020/2021 het beplante en geoogste areaal zal toenemen tot respectievelijk 243.640 ha en 232.495 ha, met een nationale opbrengst van 10,36 ton/ha. Mexico teelt drie soorten avocadovariëteiten, waarvan 97% Hass en de variëteiten Criollo en Fuerte zijn goed voor de resterende 3%. De avocadoproductie in 2019/20 was 6% hoger in vergelijking met 2018/19. De oogst bereikt zijn hoogtepunt van oktober tot februari, met een gemiddeld aanbod van maart tot mei; het laagseizoen is van juni tot september.

Michoacán is de belangrijkste avocado-producerende staat in Mexico, met ongeveer 26.740 geregistreerde telers. Het areaal voor 2020/21 wordt geraamd op 172.479 ha, 2% hoger dan het vorige jaar, met een productieraming die 3% hoger is. Michoacán heeft het hele jaar door productie en was in 2019/20 goed voor 74% van de nationale productie. De staten Jalisco en Mexico volgen met respectievelijk 12% en 4%.

De gemiddelde opbrengst in Michoacán varieert van 10 ton/ha tot 16 ton/ha, afhankelijk van de teeltmethoden en de beschikbaarheid van irrigatie. Ongeveer 61% van de boomgaarden in Michoacán wordt met regen gevoed, terwijl de rest gebruikmaakt van druppel- of sproei-irrigatiesystemen. Het grootste deel van de avocadoproductie in Michoacán vindt plaats in kleine boomgaarden van slechts vijf tot tien hectare. In Michoacán en Jalisco zijn er waterputten geslagen om water op te vangen en te bewaren voor gebruik tijdens het droge seizoen.

Jalisco heeft een beplant areaal van 30.000 ha. Er zijn ongeveer 3.100 avocadotelers in Jalisco, en de avocado's worden het hele jaar door geoogst, met kleinere volumes van maart tot mei. Vijfentachtig procent van de boomgaarden wordt geïrrigeerd (zowel druppelirrigatie als micro-sproeiers) en het grootste deel van de productie vindt plaats in boomgaarden van ten minste tien hectare, waarbij 50 procent van het totale beplante areaal in handen is van 15 tot 20 telers. Jalisco teelt tussen 400 en 500 bomen per hectare en maakt gebruik van precisietuinbouw, zoals drones, om informatie te verkrijgen over de gezondheid van de avocado’s.

Klik hier voor het volledige USDA-rapport

Publicatiedatum: