Spanje verwacht meer dan 30.000 ton mango te oogsten

“Qua consumptie zou de mango de avocado wel eens kunnen bijbenen of zelfs overtreffen”

De mangosector heeft zich op gang getrokken in het Spaanse Málaga. Er wordt al geoogst, de pakstations draaien al en de afzetbedrijven hebben reeds hun eerste waar aan de man gebracht, maar corona werpt een dreigende schaduw over het gebeuren, want de kans op een nieuwe lockdown is niet onwerkelijk.

“Sommige bedrijven zijn eind augustus al begonnen, terwijl wij pas in week 36 van start zijn gegaan met een proefpluk om onze nieuwe gerobotiseerde lijn voor mangoverpakkingen, inclusief palletiseren en depalletiseren, te testen. Deze week is het echte werk dan begonnen", zegt Juan Antonio Reyes Gutiérrez, manager van het gelijknamige bedrijf uit Málaga. "Er hangt spanning in de lucht, want de corona-uitbraken zijn toegenomen in onze provincie en we hebben al te maken met ziekteverzuim van werknemers die of zelf aan het virus zijn blootgesteld of in quarantaine moeten als voorzorgsmaatregel. We hebben toch al vlug tijdelijk zo’n 20 werknemers minder aan de slag”.

Volgens Juan Antonio Reyes zal de oogst niet veel verschillen van die van vorig jaar. “We hadden een geweldige oogst verwacht, een on-year zoals ze zeggen, maar de overvloedige voorjaarsregens zorgden voor een tegenvallende vruchtzetting bij de Osteen-mango. En door de hittegolf van begin augustus, waarbij op sommige percelen temperaturen tot 51º C werden bereikt, vielen grote hoeveelheden late Keitt-mango’s op de grond, precies het ras waar wij het meest mee werken. Maar door de bijdrage van de boomgaarden die dit jaar voor het eerst fruit geven en de stijgende productiviteit van de percelen die tot volle wasdom aan het komen zijn, zal de sector als geheel volumes halen die vergelijkbaar zijn met die van vorig jaar. Hoewel het moeilijk is om er een exact cijfer op te plakken, verwachten we in Spanje tussen de 30.000 en 35.000 ton mango te oogsten”.

Reyes Gutiérrez zet jaarrond mango's en avocado's van verschillende origines af. “We hebben met mango's uit Senegal gewerkt en tot deze week hebben we fruit uit Brazilië geïmporteerd. We zijn in maart van start gegaan met het importproduct en we zijn daar heel tevreden over. We hebben nauwelijks kwaliteitsproblemen gehad.”

"Vanaf nu nemen bij ons de Spaanse mango's het commando over en op de Europese markten zal de consument de keuze hebben tussen Spaans of Braziliaans product. In Spanje, onze belangrijkste markt met ongeveer 55% van onze afzet, is er behoorlijk wat concurrentie uit Brazilië, want de spotmarkt houdt van mango’s met veel kleur aan de buitenkant, zoals de rassen Tommy en Palmer. In Frankrijk, onze tweede belangrijkste bestemming, is Brazilië veel minder aanwezig. De Europese markt ontvangt ongeveer 230 containers per week. De Spaanse mango zal de Europese markt domineren in de komende 6 weken. Doorgaans absorbeert Europa in die periode zo’n 30.000 ton. Herkomstlanden die de komende weken willen concurreren met de Spaanse mango in Europa krijgen het dus niet zomaar in de schoot geworpen”.

Om een beeld te schetsen: de eerste mango's haalden eind augustus exorbitante prijzen van 2,50 €/kg op de veilingen van Málaga. De eerste week van september zakte de telersprijs tot 1,50 à 2 €/kg en deze week blijft hij steken op 1,40 €/kg. "Van week 38 tot 42, de periode waarin het aanbod zich concentreert, verwachten we prijzen tussen de €6,50 en €7 per doos, wat heel redelijk is voor zowel de teler als de distributeur."

Mango-areaal stabiliseert, productie blijft toenemen
Het specifieke klimaat van Málaga maakt het tot het enige gebied van het Iberisch schiereiland waar extensieve mangoteelt kan plaatsvinden.

“Ik denk dat de volumes in onze regio zullen blijven stijgen naarmate de jongere boomgaarden volwassen worden en de gemiddelde opbrengst toeneemt. Maar de areaaluitbreiding is uiteraard niet oneindig, ook niet binnen de provincie Málaga. In de afgelopen jaren hebben de mooie resultaten van de productie in Málaga veel telers ertoe overtuigd te kiezen voor mango, maar de beperkte toegang tot irrigatiewater staat de areaaluitbreiding in de weg. Je kan het niet vergelijken met de groei die de avocadoteelt doormaakt buiten Málaga. De mangoteelt breidt elk jaar zo’n 50 hectare uit, maar bij de avocado ligt dat cijfer tussen de 1.500 en 2.000 hectare”, legt Juan Antonio Reyes uit.

“Qua consumptie zou de mango de avocado wel eens kunnen bijbenen of zelfs overtreffen in de toekomst”
Volgens de teler en exporteur kan de mangoconsumptie op lange termijn de avocadoconsumptie bijbenen of zelfs overtreffen. “Terwijl in andere Europese landen, zoals Portugal, de gemiddelde consumptie per persoon ongeveer 4,5 kg per jaar bedraagt, is dat in Spanje nauwelijks 500 à 600 gram, in tegenstelling tot de 1,2 kg avocado per jaar per persoon. Maar de groeimogelijkheden voor de mangoconsumptie zijn veel groter dan die voor avocado in Spanje. De mango kan bijna iedereen overtuigen, het is een zoete en zeer veelzijdige vrucht, met veel vezels. De rijpheid van het fruit en de rassen verschillen wel aanzienlijk tussen de diverse teeltlanden. Daarom denk ik dat, als we in staat zijn om jaarrond betere mangorassen en een stabielere kwaliteit aan te bieden, wat met de avocado reeds is gelukt, de consumptie ongekende hoogten kan bereiken", geeft hij aan.

500 hectare mango en 1.500 hectare avocado tegen 2021
Het bedrijf, dat een dochteronderneming heeft in Frankrijk (Reyes Gutiérrez France) en onlangs de volledige overname van het verwerkingsbedrijf voor sappen en sauzen Avomix heeft afgerond, levert aan de belangrijkste Spaanse winkelketens, alsook aan klanten in onder andere Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Het volgende project van de onderneming is de uitbreiding van de avocadoteelt in Portugal met 200 extra hectare en in de provincie Cádiz met 150 hectare. In 2021 verwacht Reyes Gutiérrez tropisch fruit te oogsten op 600 hectare eigen teelt. Samen met de productie van partner-telers rekent het bedrijf voor de verwerking en afzet van zijn tropisch fruit op 1.500 hectare avocado's en 500 hectare mango’s.

 

Voor meer informatie:
Juan Antonio Reyes
Reyes Gutiérrez
Tel.: +34 952 50 56 06 (Spanje)

Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven