Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

VTA: Gemiddelde aardappelopbrengst geraamd in Noord-West Europa

De NEPG (Noordwest-Europese aardappeltelers) raamt dat dit jaar de totale opbrengsten voor consumptieaardappelen op een 5-jaarsgemiddelde liggen. Doordat het areaal met 1,4 % is toegenomen ten opzichte van vorig jaar, wordt de totale oogst geschat op 27,9 miljoen ton tegenover 26,9 miljoen vorig jaar in de NEPG-landen.

Dat is 3,8% meer dan vorig jaar. Een grote oogst, met de huidige situatie, maar niet zo groot als het jaar 2017 met 29,6 miljoen.

Na de hittegolf in juli en augustus zijn de gewassen meer verouderd dan normaal en minder productief. Recente proefrooiingen laten gemiddeld een groei van slechts 200 – 300 kg per dag zien, wat extreem laag is. De NEPG rapporteert ook grote verschillen in opbrengst. Niet alleen over de 5 landen maar ook binnen de 5 landen.

De markt is uit balans
De belangrijkste reden is COVID-19 met wereldwijd de lockdowns waardoor veel minder vraag voor aardappelproducten bestaat vanuit de foodservicemarkt. De vraag vanuit de retailmarkt naar aardappelproducten nam wel toe, maar dit is niet voldoende om de weggevallen vraag vanuit de horeca en evenementen te compenseren.

Het is dus duidelijk dat het evenwicht tussen vraag en aanbod volledig zoek is, wat tot uiting komt in de actuele prijzen voor vrije aardappelen en de toekomstige prijsindicatie. Dit geldt vooral voor de verwerking van aardappelen.

De vraag van de verwerkingsfabrieken is weliswaar weer toegenomen, maar deze zit nog niet op hetzelfde niveau als voor de coronacrisis. Fabrieken lijken voldoende bevroren product in voorraad te hebben, en daarbij beschikken ze ook over voldoende gecontracteerde aardappelen. Zij hebben nauwelijks extra vrije grondstoffen nodig. De NEPG verwacht dat de lage prijzen voor vrije aardappelen tenminste tot het einde van het jaar of zelfs langer zouden kunnen aanhouden. De markt voor verse tafelaardappelen doet het iets beter.

NEPG: Telers, verminder uw areaal en spaar uw kostbare grond voor de toekomst
De NEPG adviseert hun telers om de controle over te nemen en de regie te pakken voor hun eigen toekomst. Telers in de NEPG moeten volgend jaar het areaal verminderen. "Het heeft geen zin om aardappelen te telen en lage prijzen te ontvangen. Bewaar uw kostbare grond voor de toekomst en overweeg braaklegging of teelt van andere gewassen (bijv. granen) op uw percelen," aldus de NEPG.

Het is tijd voor risicobeheer en zorgvuldige kostenprijsberekeningen. "Zal de vraag naar de verwerking van aardappelen terugkeren naar het oude niveau en hoe kunnen we het aanbod op deze nieuwe situatie aanpassen?" moeten voor de telers de belangrijkste vragen zijn op dit moment.

Voor meer informatie:
VTA
www.vtanederland.nl  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven