Hoe smaakt een avocado? Zuid-Afrikaanse teler ontwikkelt 'avo-cabulaire'

De Zuid-Afrikaanse avocadoteler Allesbeste Boerdery, eigenaar van de Maluma-avocado, heeft de handen ineen geslagen met een Zuid-Afrikaanse koffiespecialist om een smaakwiel voor avocadorassen te ontwikkelen.

"We stelden vast dat avocado's momenteel eigenlijk alleen worden beoordeeld door ze te vergelijken met Hass of het feit of ze al dan niet 'waterig' zijn. Dit zijn geen volledige beschrijvingen van het smaakprofiel van de avocado," legt Zander Ernst uit, marketing- en productiemanager. "Wie kunnen er nu beter de smaken en tonen van avocado's beschrijven dan een wijnmaker en koffiekenner?"

Hij benaderde Matt Carter, duurzaamheidsmanager bij TriBeCa Coffee, die graag bereid was om te starten met het maken van een smaakkaart van zoveel mogelijk avocadorassen, waarbij het aantal geleidelijk tot meer dan 15 zou worden uitgebreid, waaronder ook niet-commerciële rassen uit het selectieprogramma van Allesbeste. 

"Al snel merkte Matt op dat er zelfs sprake was van smaakverschil tussen fruit uit dezelfde doos en zelfs tussen dat uit dezelfde boomgaard. We wisten al dat de rijpheid van het fruit enorm uiteen kan lopen en zelfs kleine verschillen in rijpheid kunnen leiden tot grote smaakverschillen. Dit is voor ons aanleiding om opnieuw te kijken naar wat de optimale rijpheid is voor de beste smaak en uiteindelijk dus ook de consumentenwaardering."

Binnen hetzelfde ras kan er sprake zijn van verschil in smaak als gevolg van topografische verschillen en verschillen in microklimaten. 

Verband tussen smaak en rijpheid
Zander zegt dat ze nog maar net zijn begonnen met het verkennen van dit nieuw vakgebied maar dat het merken (zoals het net geïntroduceerde Viavi, een premium Maluma-avocado) enorm veel voordeel op kan leveren om een product met een homogene smaak te kunnen garanderen.

"Het stelt ons ook in staat om rassen te categoriseren aan de hand van hun smaakprofiel waardoor consumenten een beter geïnformeerde keuze kan maken over welke avocado hun voorkeur heeft. Dit zal niet binnen een paar jaar te doen zijn en waarschijnlijk een levenslange inzet vragen waarvan niet alleen wijzelf maar de wereldwijde avocadosector profijt zal hebben," legt hij uit. 

De wens om de smaakkenmerken van een specifiek avocadoras de specificeren en inzicht te verkrijgen in het verband tussen rijpheid en smaak heeft twee doelen. Ten eerste het vaststellen hoe de Maluma-avocado zich onderscheid van andere avocadorassen op de markt maar ook om de gehele avocadosector te kunnen bedienen en om  een grotere uniformiteit in smaak tot stand te kunnen brengen. 

Smaak Hass neigt naar amandelen, die van Maluma naar cashews en macadamia's 
Ze stelden vast dat Maluma een zoetere, meer nootachtige smaak heeft dan Hass, waarvan de smaak naar amandelen neigt. Maluma, een ras dat bekend staat als hittebestendig, heeft het nootachtige aroma van subtropische noten, zoals cashews en macadamia's. 

De zoetheid van het ras doet denken aan die van Fuerte, heeft Matt ontdekt, die elke maand meer dan 60 avocado's proeft, wat neerkomt op een jaarlijkse avocadoconsumptie van 102 kilo. 

"We ontwikkelen een smakenkaart waarop de zoetheid, textuur en alle andere kenmerken die een avocado definiëren voor de consument staan vermeld. Ik ben ervan overtuigd dat onze resultaten anders zullen zijn dan van vergelijkbare projecten elders ter wereld omdat we veel nuances hebben aangebracht en met een groot aantal variabelen werken. Op het Maluma Symposium dat volgend jaar plaatsvindt, hopen we onze eerste bevindingen te kunnen presenteren."

 

Voor meer informatie: 
Zander Ernst
Allesbeste Boerdery
Tel: +27 15 307 3076
Email: zander@allesbeste.com

http://www.allesbeste.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven