Elena Rogojnikova van Hagé International:

"Markt Hass-avocado's opgeleefd, goede markt Greenskins"

Tholen - "Na een periode met zeer hoge prijzen op Hass avocado gedurende de winter en het voorjaar van 2020 kregen wij in de afgelopen zomermaanden te maken met lagere prijzen. Dit kwam doordat de markt onder druk kwam te staan vanwege het grote aanbod uit Peru. Dit werd veroorzaakt door een zogenaamd ‘on year’ wat om het jaar voorkomt. Daarnaast hadden Zuid-Afrika en Kenia ook voldoende product om aan te bieden", blikt Elena Rogojnikova van Hagé International / The Greenery terug."

 

Avocado Kookboek
"Ondanks - of misschien tot op zekere hoogte dankzij - de Corona-crisis  is het avocadoseizoen, van zowel Hass als Greenskins, tot dusver heel goed verlopen. Door de crisis zagen we de vraag van consument stijgen wat resulteerde in hogere vraag van de supermarkten", aldus Elena. "De avocado staat symbool voor gezonde voeding en dit jaar zijn mensen nog bewuster bezig met hun gezondheid. Door het thuiswerken wordt er ook meer thuis gekookt. Hierdoor was het Avocado Kookboek die bij de aankoop van avocado’s gedownload kon worden meer dan welkom bij Nederlandse huishoudens. Acties in de maand juni - uitgeroepen tot Avocado-maand door World Avocado Organisation - waren ook succesvol.

"Ook markt van Greenskins was goed. Er was een groot aanbod vanuit Zuid-Afrika, maar zodra ze rijp waren, werden ze meteen verkocht door de grote vraag bij exportklanten. Met nagenoeg geen kwaliteitsproblemen hebben wij het  Zuid-Afrikaanse Greenskins seizoen afgesloten en zijn we vorige week van start gegaan met eerste avocado’s van Galil uit Israël", vervolgt de importeur.

Hittegolf in Israël
"Dit seizoen zal de aanvoer van Greenskins uit Israël naar verwachting hetzelfde zijn als vorig jaar. Het zou in eerste instantie een ‘on year’ zijn in Israël met hogere volumes. Maar vanwege de hittegolf in Israël eind april/begin mei werd helaas een deel van de oogst beschadigd. In de regio boven Galilee heeft deze hittegolf 70% schade veroorzaakt en regio Galilee Zee 10%. In de overige regio’s zien we 30 tot 50% schade. Daarmee rekening houdende verwachten wij een goede seizoen wat betreft prijzen. De eerste Ettinger uit Israël worden naar verwachting rond 15 september geoogst."

"Ondertussen is de situatie met Hass avocado’s opnieuw gedraaid. Er is een groot tekort in kleinere maten door verminderde aanvoer vanuit Peru waardoor de prijzen oplopen. September is een transitiemaand van Peru naar Chili. Chili verwacht het komende seizoen 5 tot 10% minder volume wat zal ongetwijfeld resulteren in zeer hoge prijzen. De eerste Chileense avocado’s komen aan in week 39. Het seizoen van Colombiaanse Hass avocado start volledig in oktober."

Voor meer informatie:
Elena Rogojnikova
Hagé International / The Greenery
+31 180 657 895
E.Rogojnikova@thegreenery.com 
www.hage-international.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven