Kosten Covid-19 en weer dwarsbomen groeiambities Britse appel- en perentelers

De Britse appel- en perenoogst van 2020 zou volgens British Apples & Pears moeten groeien, maar door de schommelende weersomstandigheden eerder in het jaar zal de Britse appel- en perenoogst dit jaar volgens de laatste ramingen van de BAPL-telers niet de verwachte volumegroei bereiken.

In het afgelopen decennium hebben Britse telers, om de sterke groei in opbrengst en kwaliteit te garanderen, €133 mln geïnvesteerd in nieuwe boomgaarden en technologieën en in onderzoek en ontwikkeling. De uitdagende weersomstandigheden van dit jaar hebben er echter toe geleid dat het ware potentieel van deze investering nog niet wordt behaald, waardoor de telers met extra kosten zitten en met een totaalvolume dat vergelijkbaar is met dat van vorig seizoen.

Zoals gemeld in de vorige updates, hadden de telers een uitdagende start van het seizoen met een natte winter, gevolgd door late vorst en hagel in sommige gebieden. Het warme weer tijdens de bestuiving zal helpen om een uitzonderlijke smaak te genereren.

De telers zijn vastbesloten om een gewas te leveren dat voor het hele land een heerlijke smaak en voedingswaarde heeft. Het is te hopen dat de handelaren de inspanningen van de telers zullen ondersteunen en hun eisen zullen aanpassen door meer klein of fruit met oppervlakkige vorst- of hagelschade in de verpakkingen van dit seizoen op te nemen. Deze steun, samen met de lancering van het Britse appel- en perenseizoen in winkels vanaf maandag 5 oktober 2020, zal iedereen in staat stellen om tegemoet te komen aan de wens van de Britse consument om Britse appelen en peren te kopen.

Ali Capper van British Apples & Pears: "Dit jaar heeft onze sector voor talrijke uitdagingen gezorgd en met name de weersomstandigheden zijn problematisch geweest voor onze gewassen en ons groeitraject. Maar dankzij de collectieve inspanningen van onze telers en het warmere weer tijdens de bestuiving hebben wij er alle vertrouwen in dat we consumenten fruit met een goede smaak zullen leveren. We delen deze voorspellingen graag met onze retailpartners en andere belanghebbenden, zodat iedereen weloverwogen beslissingen kan nemen en zijn of haar afzet al naar gelang de marktomstandigheden kan managen. We zullen deze open dialoog voortzetten terwijl we ons voorbereiden op het begin van het seizoen in oktober."

Voor meer informatie:
britishapplesandpears.nl


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven