Europese aardappelmarkt (week 28)

Verschillende Duitse gewassen hebben te lijden onder de droogte en de hitte

Europese fysieke markten
Prijzenoverzicht (bron: NEPG):

België
Marktbericht Fiwap/PCA:
Industrieaardappelen: voor de oude oogst eindigt het seizoen. De fabrieken plannen de vakanties en gebruiken hun contracten voor het voorseizoen en voor de afgelopen weken gekochte volumes zeldzame aardappelen. Er zijn maar weinig kopers met belangstelling voor de oude aardappelen. De laatste waargenomen transacties zijn die voor de Fontane aardappelen met prijzen van tussen de 2,50 en de 3,00 €/q. De handel in Bintje en Challenger aardappelen is voorbij. We zien verder enige handel in aardappelen voor veevoer met prijzen van tussen de 2,00 en de 2,50 €/q.

Fontane: prijzen van tussen de 2,50 en de 3,00 €/q, afhankelijk van de kwaliteit, de koper, het volume en de bestemming.
Bintje, Challenger: geen prijsopgaven.

Het aanbod aan Belgische vroege aardappelen groeit met meer en grotere aardappelen na de recente regenbuien in het westen van het land. Ook zijn er weer Duitse vroege aardappelen die de markt onder druk zetten. De vraag is klein en momenteel enkel afkomstig van schillers. Er zijn zeer weinig transacties waargenomen.

Gewogen prijzen (rode en witte varianten) bij de veiling van Roeselare (bron: REO via PCA):

Termijnmarkt
EEX in Leipzig (€/q) Bintje, Agria en overige industrierassen, 40 mm +, min 60% 50 mm +:

Nederland
Prijsopgaven PotatoNL: zie ook www.potatonl.com

De markten zijn in transitie. De fabrieken werken nog met contracten voor oude aardappelen. De volumes zeldzame aardappelen gaan naar vee of worden verwerkt tot aardappelschijven. De exportactiviteiten stoppen. Over het geheel genomen lagen de prijzen vorige week tussen de 2,00 en de 4,00 €/q.

De Nederlandse fabrieken draaien nu op 70 tot 80% van hun capaciteit en de markten voor eindproducten lijken zich geleidelijk te herstellen. De vraag is nog steeds niet op het 'normale' niveau gekomen, maar komt daar sinds april wel steeds meer bij in de buurt. Dat idee is erg bemoedigend.

Duitsland
Versmarkt voor vroege inheemse aardappelen: over het algemeen, en dat geldt voor bijna alle deelstaten, zijn de opbrengsten kleiner dan die van vorig jaar. Ondanks de wijdverbreide irrigatie hebben de gewassen geleden onder de droogte en de hitte en veel van de gewassen hebben daarnaast geleden onder de lage temperaturen rond half mei. Ook is de knolzetting van een mindere kwaliteit dan anders. Sommige percelen met aardappelen worden daarom vroegtijdig geoogst om zo het ontstaan van te grote aardappelen te vermijden. Dit alles maakt dat de opbrengsten kleiner zijn.

Vroege importaardappelen: de import van vroege aardappelen vanuit Zuid-Europa is gestopt.

Verwerkingsmarkt
Fontane/Challenger: geen prijsopgaven.

Prijsopgaven voor aardappelen voor ander gebruik (biogas, veevoer…): prijzen van rond de 2,00 €/qt (2,00 €/q vorige week).

Biologische aardappelen: de eerste 'peaux faites' worden verkocht in supermarkten.

Inheemse vroege aardappelen, gewogen gemiddelde prijzen, voor alle deelstaten, €/ton.

* Als er niet op de velden wordt gewerkt, moet 1 €/q aan sorteerkosten van de prijs afgehaald

Voor meer informatie:
FIWAP
www.fiwap.be


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven