Een nieuwe standaard voor het koelen van blauwe bessen

Het bedrijf Refrigeration Specialists is gevestigd in Mpumalanga Lowveld, vanwaaruit het de Zuid-Afrikaanse markt bedient op het gebied van koeling, post harvest-technologie en consulting, en ook Mozambique, waar het bedrijf bananenkoelhuizen en koelsystemen voor diverse producten, waaronder avocado's, lychees, citrus en vleesproducten, heeft aangelegd. 

"De eisen en het ontwerp variëren voor ieder product, zowel structureel als op het gebied van koeling, en dit is belangrijk om een optimaal resultaat te kunnen bereiken. Hoewel de luchtstroom één van de belangrijkste aspecten is voor een efficiënte koeling, wordt deze toch vaak over het hoofd gezien," vertelt Rhodes Abell, de eigenaar van Refrigeration Specialists. 

Koelapparatuur buiten het pakstation voor blauwe bessen van Maikwe Berry dat zich in een warm en droog klimaat bevindt (foto's: Rhodes Abell)

Tot de projecten behoren koelfaciliteiten in heel Mpumalanga, Gauteng, KwaZulu-Natal, Limpopo en Eswatini en sinds kort wordt er steeds vaker gewerkt aan faciliteiten specifiek voor blauwe bessen.

"Ik ben me steeds meer gaan interesseren voor de blauwe bes," vervolgt Rhodes. Hij heeft de meeste van de blauwe bessen pakstations in de Zuid-Afrikaanse West- en Oostkaap bezocht, de voornaamste blauwe bessen teeltgebieden in het land. 

"Gezien mijn grote ervaring in de subtropische sector zag ik dat er nog ruimte voor verbetering was. Onze ontwerpen zijn inmiddels de standaard voor de koeling van blauwe bessen geworden in Zuid-Afrika en Zimbabwe."

Koelen individuele pallets
De zeer hoge eisen van de blauwe bessenteelt, waarbij het fruit op de dag van de oogst al dient te worden verpakt en gekoeld, betekenden een steile leercurve voor de Zuid-Afrikaanse sector. Waar pakstations van andere fruitcategorieën tot wel 24 uur de tijd hebben om hun fruit te koelen, dient dit bij blauwe bessen binnen slechts één uur te gebeuren. 

Blauwe bessen moeten binnen een uur na de pluk al in het pakstation in een geforceerde koeling worden geplaatst waarna ze binnen één uur worden gekoeld. Dit is een energieverslindend procedé dat deels afhangt van de temperatuur in de boomgaard. De eindtemperatuur varieert meestal tussen de 3°C en 5°C , afhankelijk van de eisen van de klant en het ras. Hierna wordt het fruit bij deze temperatuur verpakt en opgeslagen in een koelcel, vanwaaruit het wordt verzonden. 

“Individuele palletkoeling vormt een fundamentele verandering ten opzichte van algemene koeling. Men plaatst de pallets in een koelcel en stelt de luchtstroom af op de individuele pallets, zelfs als deze gestapeld zijn. Iedere pallets heeft zijn eigen luchtstroomtunnel."

Madikwe Berry
“Eén van onze meest recente projecten was het ontwerpen van het prestigieuze nieuwe pakstation van Madikwe Berry. Deze ultramoderne faciliteit werd ontworpen en gebouwd om te kunnen beantwoorden aan de hoogste standaarden van de veeleisende exportmarkt. Het managementteam van Madikwe Berry is zeer professioneel en een plezier om mee samen te werken. Het complex beslaat in totaal 1.500 m2 en beschikt over 10 geforceerde koelunits, verwerkings-, verpakkings- en expeditiezones. Het hele systeem wordt aangedreven door twee multiplex units van Cubicool met Bock-compressors en hybride condensors."

"Wij waren verantwoordelijk voor het totale ontwerp en stelden alle aannemers en leveranciers aan. We handelden ook de uitbetaling en onderhandelingen met leveranciers af. Bij een opdracht van deze omvang zullen er altijd aanpassingen en problemen voorkomen maar dankzij zorgvuldige aansturing en oog voor detail konden de meeste zaken worden opgelost zonder dat de klant hiermee lastig gevallen hoefde te worden."

Hij vertelt dat hij regelmatig ingeschakeld wordt voor het oplossen van koelproblemen in nieuwe pakstations die het gevolg zijn van fouten in het ontwerp. "Het is zo jammer wanneer dit gebeurt omdat de extra kosten eenvoudig voorkomen hadden kunnen worden door het maken van een beter ontwerp. Hoe eerder ik bij de bouw betrokken wordt, hoe groter de mogelijke besparingen."

Refrigeration Specialists heeft een voorkeur voor maatwerk projecten en stelt zelf gespecialiseerde aannemers aan voor het leveren en installeren van de benodigde apparatuur. Dit omvat onder meer het installeren van koelapparatuur, het plaatsen van panelen, dockingsapparatuur, elektrische deuren en monitoringapparatuur. Rhodes houdt graag het volledige overzicht over alle aspecten van een project. 

Koeltehof Packers
Eén van zijn oudste klanten is Koeltehof Packers, een belangrijke speler in de avocadosector, die een modern pakstation runt in  Kiepersol, Mpumalanga. 

“Deze klant gaf me eigenlijk de vrije hand voor het ontwerpen van de koelzones en met een geweldig resultaat. We installeerden drie geforceerde koelers voor 14 pallets, twee grote koelcellen, een begassingsruimte en een volledige gekoelde ruimte voor laden en verzenden."

"Het hele systeem wordt gekoeld met twee Cubicool Multiplex units en verdampingsspoelen. Het hele ontwerp omvat meerdere elektrische deuren docklevellers, dockshelters en on- en offsite monitoring."

Hij vervolgt: "Ik hecht veel belang aan energiebesparing en moedig klanten daarom aan om te investeren in de meest moderne apparatuur die er op de markt is. Het systeem is geweldig en de resultaten spreken voor zich. Zij hebben de oorspronkelijke verwachtingen ten aanzien van de capaciteit ruimschoots overtroffen en dit zonder problemen en het fruit is van topkwaliteit."

Ervaring met koelen onder zeer hete omstandigheden
Rhodes heeft al onder zeer uitdagende omstandigheden moeten werken, zoals in de provincie Tet in het noordoosten van Mozambique, waar hij koelcellen voor de vleesverwerkende sector heeft geïnstalleerd. In dit gebied kan de temperatuur oplopen tot wel 50°C, waardoor er grote condensors nodig zijn om de hitte kwijt te raken.

Een multiplex unit

“In een droge omgeving gebruiken we een hybride-condensor om de temperatuur omlaag te brengen en het koelproces te ondersteunen en de koelapparatuur koel te houden. Dit is echter alleen mogelijk in een droog klimaat en kan niet worden toegepast niet in Lowveld of Mozambique, waar de luchtvochtigheid veel hoger is."

"Zodra we een opdracht voor een klant uitgevoerd hebben, worden we vaak opnieuw ingeschakeld voor andere projecten. Er zijn niet zoveel ervaren mensen in deze sector. Als je weet waar je mee bezig bent en betrouwbaar bent, dan komen de mensen vanzelf naar je toe. Ik streef ernaar om een klant het beste project voor de beste prijs te bieden en ga er hierbij altijd vanuit dat de uiteindelijke besparingen mijn kosten ruimschoots zullen compenseren." 

 

Voor meer informatie:
Rhodes Abell
Refrigeration Specialists
Tel: +27 82 900 7378
Email: refrigerationspecialists@mweb.co.za

 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven