microbiële besmetting tot minimum beperken

Australië: onderzoek naar nieuwe veelbelovende luchtbehandeling

De Australische telers van versproducten kunnen binnenkort beschikken over een nieuwe methode voor de behandeling van groenten en fruit die de microbiële risico's voor de voedselveiligheid tot een minimum beperkt, met veelbelovende resultaten van een lopend project dat de voedselveiligheid sterk kan verbeteren en de verliezen na de oogst kan beperken.

Het New South Wales Department of Primary Industries leidt het project voor een behandeling na de oogst met behulp van supergeladen lucht, die een sterk potentieel heeft om de voedselveiligheid en de kwaliteitscontrole in een reeks van tuinbouwproducten te verbeteren. Wetenschapper S.P. Singh zegt dat de microbiële besmetting een van de grootste uitdagingen is voor telers en verpakkers van AGF-producten.

"Het is belangrijk om een aanpak te hebben die het risico van besmetting minimaliseert en de microbiële niveaus in de producten verder vermindert tot niveaus die geen problemen voor de volksgezondheid zouden moeten opleveren," zei Singh. "Het wassen na de oogst is geen volledige oplossing om de microbiële risico's van tuinbouwproducten uit de vollegrond tot een minimum te beperken."

Het project wordt gefinancierd door het Hort Frontiers Health Nutrition and Food Safety Fund, onderdeel van het door Hort Innovation ontwikkelde strategische samenwerkingsverband Hort Frontiers, met mede-investering van NSW Department of Primary Industries en bijdragen van de Australische overheid.

Supergeladen lucht wordt opgewekt door het toepassen van een elektrische stroom op de normale lucht, waardoor er verschillende soorten reactieve soorten ontstaan. Singh zegt dat deze reactieve soorten in wisselwerking staan met microbiële pathogenen die mogelijk aanwezig zijn op het productoppervlak en deze doden of deactiveren.

"Wassen met water dat een chemisch reinigingsmiddel bevat is momenteel een gangbare praktijk. De wasprocessen verminderen de microbiële belasting die op het productoppervlak aanwezig is, maar verwijderen ze niet volledig. Het is dus van cruciaal belang om de microbiële niveaus tot het laagst mogelijke niveau terug te brengen door middel van een verdere aanvullende behandeling, zoals supergeladen lucht. De behandeling kan ook de afhankelijkheid van de chemische reinigingsmiddelen en fungiciden die worden gebruikt om de voedselveiligheid en het bederf in de producten te garanderen, verminderen. Er is een wereldwijd streven naar zero-residu tuinbouwproducten. De naoogstbehandeling met supergeladen lucht heeft een sterk potentieel om duurzaamheid en milieuresultaten te bereiken."

Singh presenteerde onlangs een webinar aan leden uit de hardfruitsector, maar het onderzoeksteam heeft geëxperimenteerd met een breder scala aan verse tuinbouwproducten en ook noten. Singh wijst erop dat de biologische en morfologische aard van tuinbouwgrondstoffen divers is, en dat de reactie op de naoogstbehandeling met supergeladen lucht dat ook is.

"In dit stadium kunnen we in alle vertrouwelijkheid meedelen dat dit in een breed scala van producten succesvol zal zijn. De afdeling Primaire Industrie van NSW werkt al meer dan 3 jaar aan de ontwikkeling van deze technologie. Na het succes van de laboratoriumexperimenten bevindt de technologie zich momenteel in een opschalingsfase waarin de doelsectoren zullen worden betrokken bij de demonstratie van de technologische voordelen en bij het uitvoeren van validatiestudies in de praktijk. Er zijn verschillende stadia die moeten worden doorlopen voordat de technologie beschikbaar komt voor commerciële bedrijven."

"Het waarborgen van de voedselveiligheid van de producten is een grote uitdaging voor telers en verpakkers, zeker in het post-coronatijdperk waarin consumenten willen genieten van gezonde, voedzame, maar ook veilige producten met een minimale impact op het milieu. Het toepassen van een naoogstbehandeling die microben doodt zonder dat er chemische resten achterblijven, is de noodzaak van het huidige tijdperk. Deze technologie heeft het potentieel om de voedselveiligheid en de houdbaarheid van de producten te verbeteren, wat bijdraagt tot een vermindering van het verlies en de verspilling van voedsel. Het is een win-win situatie voor alle deelnemers aan de toeleveringsketen om te profiteren van deze behandelingstechnologie," besluit Singh.

Voor meer informatie
Dr. S.P. Singh
NSW Department of Primary Industries
+61 2 4348 1935
sp.singh@dpi.nsw.gov.au
www.dpi.nsw.gov.au


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven